×

Recensie

Roots

20 juni 2023

Dan Tuffy & Song Crew

Country Star

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Smoked Recordings

Country Star Dan Tuffy Song Crew Roots 3.5 Dan Tuffy & Song Crew – Country Star Written in Music https://writteninmusic.com

Dan Tuffy is afkomstig uit Australië, op dat continent musiceerde hij met het Tasmaans combo Pumpkins at Midnight dat fokrock lardeert met psychedelia en naar Londen verkast. Zo’n kwarteeuw verblijft Tuffy in Nederland waar hij actief is  bij Big Low en bij Parne Gadje ’s wereldmuziek band die invloeden uit de Balkan en Arabië  adapteert. Tuffy richt bovendien  Smoked Recordings op. Dat label herbergt naast de muzikale avonturen van Big Low, Parne Gadje, Lucie Thorn en Davie Lawson werk van Dan Tuffy. Het solodebuut Songs From Dan groeide uit spontane sessies met eveneens uit Down Under afkomstige labelgenoten die bovendien op de opvolger Letter Of Gold figureren.

In tegenstelling tot de titel laat vermoeden hebben we hier geenszins met het favoriete van en door cowboys gespeelde uit Nashville stammende genre te maken. In Amsterdam-Noord, in de tot Studio 150  getransformeerde Bethlehemkerk, wordt Tuffy omringd door goed volk van Song Crew. Madelief van Vlijmen, al een tijdje vaste bassist, is bovendien als multi-instrumentalist in de weer, samen met gitarist Stefan Wolfs, Mischa Porte en Michael Turner zitten afwisselend aan de drumkit. Producer Zlaya Loud vult het geheel aan met elektronische accenten.

Don’t smoke in bed”, het blijft een verstandig advies? Tuffy componeerde de song in de late jaren negentig, met uitzondering van een liveregistratie met Big Low op een obscuur epeetje is die song  nu voor het eerst te beluisteren. Firetails werd samen met van Vlijmen uitgewerkt op piano en synthesizertonen, fluisterend gezongen. Het herinnert aan experimentele soundtracks uit de jaren negentig en loopt mooi over in de zachte mijmeringen van Home Sweet Sunshine uit een ietwat warrige snarenbrij opdoemend en mondt uit op avontuurlijke percussie en dito baslijnen en orgelklanken in Where Does The Money Go?

Polecat en Silver Morning  illustreren treffend de creatieve muzikale wisselwerking tussen Tuffy en van Vlijmen, die overigens mee aan de schrijftafel zat, de luie zang wordt geflankeerd door zweverige achtergrondzang en snarenriffs. In de poëtische getinte folk van Man of Feeling is de dialoog uit de novelle ‘No Country For Old Man’opgenomen.

Andermaal weet Dan Tuffy te overtuigen met een reeks verhalen onderbouwd met een eigenzinnige, buiten de lijntjes kleurende, sonische collage van Song Crew.       1. Don't Smoke in Bed
  2. Firetails
  3. Home Sweet Sunshine
  4. Where Does The Money Go?
  5. Polecat
  6. Silver Morning
  7. Venom and Mud
  8. Man of
  9. Up a Tree