×

Recensie

Roots

13 februari 2017

Chris Murphy

The Tinkers Dream

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Teahouse Records

The Tinkers Dream Chris Murphy Roots 3.5 Chris Murphy – The Tinkers Dream Written in Music https://writteninmusic.com

Het duurde even voor de in de buurt van New York in een Iers-Italiaanse familie opgroeiende Chris Murphy het juiste instrument vond. Na gitaar, mandoline en enkele meer exotische instrumenten  kwam hij als jonge twintiger uiteindelijk bij de viool terecht. Ondertussen is hij een veelgevraagd sessieman in LA en volgt daarnaast een uitgestippelde muzikale route en exploratie van de meest uiteenlopende muzikale stijlen.

Op Red Mountain Blues kon Chris Murphy in zijn zoektocht naar de essentie van de  folk- en bluegrass zich nog volop uitleven in hill stompers en ander werk dat bij de erfenis uit de Appalachen regio aansluit. Hij werd daarbij voortreffelijk geassisteerd door snarenridders uit het genre  zoals Marty Rifkin , Herb Pedersen  en Tim O’Brein.

Tinkers Dream is een collectie die  de traditie van het Groene Eiland belicht. Murphy stelt zijn fiddle talent helemaal in dienst van de muziek van de Ierse  tak van zijn voorouders.  En dat resulteert met de hulp van vertrouwde snarenlui als Nate Lapointe en Tom Moose in een aanstekelijk werkstuk.

Ook muzikale vrienden als Trevor Hutchinson (Waterboys), Ted Russelkamp  maken hun opwachting terwijl Andrew Reilly die de percussie verzorgt met drums de traditionele bodhran en Zac Leger met bouzouki en penny whistle  authentieke Keltische accenten leggen. Er is een smaakvol intermezzo met horlepijp en daarnaast vliegen de gebruikelijke reels, jigs en airs je om de oren.

Niet uitsluitend in schitterende instrumentals. In een handvol meerstemmige harmonische gezangen met Marcus Blake toont fiddle-virtuoos Murphy zich eveneens een bevlogen vocalist. Bijzonder smaakvolle ode aan de Ierse roots en Keltische erfenis van een buitengewone vakman. 1. Connemara Ponies
 2. Union of the Seven Brothers
 3. The Tinker’s Dream
 4. Wicklow
 5. Gibraltar 1988
 6. Cape Horn
 7. The  Artful Dodger
 8. Qmall Wonder
 9. The Tower
 10. Maritime Jig
 11. The Thistlewood Bridge
 12. The Hayloft Waltz