×

Recensie

Roots

08 september 2016

Chantal Acda

Live in Munster

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Glitterhouse Records

Live in Munster Chantal Acda Roots 3.5 Chantal Acda – Live in Munster Written in Music https://writteninmusic.com

De vanuit België opererende Chantal Acda, een zangeres met Nederlandse roots is al een tijdje actief bij Isbells, Sleeping Dog en True Bypass en werd ook bij Marble Sounds gesignaleerd. Er zijn ondertussen ook al enkele soloprojecten uitgebracht in nauwe samenwerking met de Duitse pianist en producer Nils Frahm. Ook  Shahzad Ismaily (Marc Ribot, Lou Reed, Laura Veirs) waren op de studiosessies van The Sparkle In Our Flaws. Die in Peter Brodericks (Efterklang) bescheiden studio in Portland Oregon plaatsvonden.  In het zog van die recente langspeler werd een tournee opgezet die onder meer naar Duitsland leidde.

De grote uitdaging bestond erin om deze muziekjes zonder ondersteuning van die geniale muzikanten te reproduceren. Ze vond met gitarist Gaetan Vandewoude, haar compagnon bij Isbells , bassist Alain Gevaert (Deus en  Trixie Whitly en percussionist Eric Thielemans, de juiste mensen om haar plannen te verwezenlijken. Met dit trio werkte ze eerder al een tournee af. Dat resultaat  werd eerder op het gelimiteerde epeetje Live In Dresden voorgesteld  en nu is er een nieuw epeetje met zes nummers.  Op 16 april stelde Chantal haar laatste cd voor in de Hot Jazz Club in Münster voor met naast het eerder genoemde trio Niels van Heertum, die was eveneens op de opnamesessies  aanwezig.

Het openingsnummer Homes dat aansluit bij de vluchtelingen problematiek klinkt nog altijd even indrukwekkend in al zijn soberheid. Het door percussie ingeleide The Sparkle In Our Flaws ontrolt zich als een mantra “I would save air for us, breathe the same air”, het blijft een adembenemend hoogtepunt. Naast dat geniale titelnummer prijht ook vroeger werk op de setlist Zo wordt dit concert afgesloten met een lang uitgesponnen Wintercoat dat in zich in een spetterende apotheose ontlaadt.  Deze maand nog start een nieuwe clubtournee.  1. Homes (Live)
  2. My Night (Live)
  3. The Other Way (Live)
  4. The Sparkle In Our Flaws (Live)
  5. Games (Live)
  6. Wintercoat (Live)