×

Recensie

Roots

27 augustus 2023

C. Daniel Boling

New Old Friends

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Berkalin Records

New Old Friends C Daniel Boling Roots 3.5 C. Daniel Boling – New Old Friends Written in Music https://writteninmusic.com

We haalden al eerder de verwantschap van de songwriter met  folkicoon Tom Paxton aan. In de jaren zestig zong C. Daniel Boling samen met moeder en zijn zusters mee met de folkdeuntjes van Paxton op de radio. These Houses is gedeeltelijk opgebouwd met verhalen uit dat familieleven van weleer. Boling is een laatbloeier na een bestaan als  Ranger in een nationaal natuurpark resideert hij tegenwoordig in Albuquerque, New Mexico.

Boling’s songwerk wordt naar waarde geschat in middens van singer-songwriters en hij maakt deel uit van een recente reïncarnatie van The Limeliters, een folktrio met een geschiedenis die teruggaat tot eind jaren vijftig. Zo geraakte hij bevriend met de op zijn 85stenog behoorlijk actieve Paxton, die voelde zich niet te beroerd om  een tijdje met Boling op te trekken. He duo trok zich terug in Colorado voor een schrijfsessies, een vruchtbare samenwerking die veertien songs opleverde.

In de Kitchen Sink Studio in Santa Fe ontfermde de vertrouwde producer Jono Manson zich over de opnamesessies. Manson  zingt overigens even mee in enkele nummers en we horen zijn tenorgitaar in The Quiet Ones.

Get a life start today and stay away from politics”, zingen Boling en Paxton in de op banjopluksels van gastmuzikant Jeff Scroggins huppelende vrolijke sing-a-long die enkele citaten van John Prine herbergt. Old Friends, een ander melancholisch duet met Paxton, zou overigens niet misstaan in het oeuvre van de betreurde songsmid.

In het merendeel van de overige songs horen we  enkel de stem van Boling die zichzelf met akoestische gitaar begeleid. Na de pianoballade How Did You Know? volgt het humoristische Bear Spray and Barbwire. Treurige dobroklanken flankeren een persoonlijk verhaal over vervlogen tijden en een oude truck in My Hick Pickup.

Leaving Afghanistan snijdt de problematisch ontwikkelingen van een door de Taliban heroverde regio. Telkens echte verhalen, we verwachten en krijgen niet minder van Boling en Paxton die terug meezingt in het bluegrassgetinte This Town Has No Café, het op ragtime pianotonen geënte Red White and Blue en het met warme kampvuurharmonica afsluitende Turn The Corner. 1. Get a Life!
 2. Old Friends
 3. How Did You Know?
 4. Bear Soray and Barbwire
 5. The Keys
 6. My Hick Pickup
 7. We Can Still Waltz
 8. Friendless Heart
 9. Of You and Me
 10. The Quiet Ones
 11. This town Has No Café
 12. Leaving Afghanistan
 13. Red White and Blue
 14. The Missing Years
 15. Turn the Corner