×

Recensie

Roots

19 december 2016

C. Daniel Boling

These Houses

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Berkalin Records

These Houses C. Daniel Boling Roots 3.5 C. Daniel Boling – These Houses Written in Music https://writteninmusic.com

Singer-songwriter C. Daniel Boling debuteerde na zijn vijftigste, in een vorig leven was hij ranger in het  National Park Mesa Verde en nu geniet de songsmid  die ondertussen zes langspelers uitbracht erkenning in het singersongwritersmilieu, getuige zijn recente bekroning als laureaat van The New Folk competitie in Kerrville.

Op These House treedt Boling  in de voetsporen van singer-songwriters als Steve Goodman en Tom Paxton en graaft met zijn verhalend folkgetint songwerk  n het verleden. In I Brought The War With Me krijgt Boling’s akoestische gitaar gezelschap van traditionele snaarinstrumenten van twee Pakistaanse vrienden die voor een exotische accent zorgen in dit door oorlogsveteranen meegebrachte verhaal. In Crumble horen we een gloedvol orgeltje en de stem van Meredith Wilder die warme tenor van Boling  flankeren.

Naast de meer universele onderwerpen komen ook de persoonlijke belevenissen van de songsmid aan bod in subtiele luisterliedjes zoals in  het luchtige Dad’s Garage. In het ontroerende Mama’s Radio haalt Boling herinneringen uit zijn jeugd  de familie had het niet breed en er was geen geld voor cadeautjes. Het gedicht dat moeder naar een lokaal radiostation verstuurde werd bekroond en zo kreeg de veertienjarige Daniel alsnog een verjaardagscadeau.

Er duiken ook twee songs van Tim Henderson op, met Buffalo Nickels en Miss Amelia Splinters eert Boling de nagedachtenis van zijn betreurde vriend. Leadbelly, Woody & Pete, een eerbetoon aan drie illustere folkhelden  slui dit schijfje vol subtiele luisterfolk waardig af. 1. Mama's Radio
 2. Ruby Slippers
 3. I Brought The War With Me
 4. Singing Your Songs
 5. Buffalo Nickels
 6. Dad's Garage
 7. Growing Old In New Mexico
 8. These Houses
 9. Miss Amelia Harris, Spinster
 10. Big Old Heart
 11. Crumble
 12. I Will Not Go Gently
 13. Leadbelly, Woody & Pete