×

Recensie

Roots

09 juli 2023

Anna Elizabeth Laube

Wild Outside

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Ahh ...Pockets! Records

Wild Outside Anna Elizabeth Laube Roots 3.5 Anna Elizabeth Laube – Wild Outside Written in Music https://writteninmusic.com

De muziek van deze dame ontdekten we op Tree, haar vierde langspeler en de eerste onder haar volledige naam. Twee jaar geleden w bracht Amania nog  een puik overzicht van ouder werk. Overigens is niet alles wat we op de nieuwe langspeler terugvinden echt nieuw, zowat de helft van Wild Outside bestaat uit coverwerk. In het geval van Laube is dat geen bezwaar, de zangeres en multi-instrumentalist en slaagt er in om dat bestaande werk met persoonlijke interpretaties te bedenken die mooi aansluiten bij haar eigen werk dat van pop naar folk pendelt, sporadisch aangevuld met elektronische elementen zonder echt in een welomlijnd  muzikaal vakje te vallenen dat leverde in het verleden vergelijkingen op  met grand dames uit de betere schrijfwerkerij.

De hulp van muzikanten zoals drummer Aaron Sterling, Chris Joyner op toetsen en haar trouwe metgezel  Adrianne Gonzalez, die in enkele songs als co-auteur vermeld wordt, is daarbij niet te onderschatten. Sprankelende popnummers als By Your Side en Love Is Everything illustreren dat nog eens nadrukkelijk, voor Warrior deelde Laube de schrijftafel met Kate Buchanan.

Dylan’s Buckets Of Rain rolt hier bijna onherkenbaar voorbij  op prominente baslijnen en orgelpartijen en vormt evenals Laube’s interpretatie van It’s Nice To Have A Friend van Taylor Swift een mooi geheel met  het zelf gecomponeerde songwerk. Het akoestische, met bandoneon verrijkte Jardim Da Estrela is en weemoedige ode aan haar tweede thuishaven Portugal. Roy Orbison’s Crying  werd eerder al onnavolgbaar vereeuwigd door kd Lang. Laube kiest dan ook voor een louter instrumentale getinte uitvoering op piano.

Na het aanstekelijke Beautiful Day volgt een wonderlijke reprise van  het I Will dat Paul McCartney tijdens een verblijf in India bedacht en in’68 op  de witte dubbellaar van The Beatles verzeilde, Ben Harpers How Could We Not Believe ademt een identieke pastorale en poëtische sfeer uit. Als afscheid luisteren we naar Welcome Back  To The World Outside, breekbare spoken word opgetild door dat zachte, onweerstaanbare stemtimbre. 1. Wild Outside
 2. It's Nice To Have A Friend
 3. By Your Side
 4. Buckets Of Rain
 5. Jardim Da Estrela
 6. Love Is Everything
 7. Warrior
 8. Crying
 9. Beautiful Day
 10. I Will
 11. How Could We Not Believe
 12. Welcome Back To The Wild Outside