×

Recensie

Pop

04 september 2018

Ann Wilson

Immortal

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: BMG

Immortal Ann Wilson Pop 3.5 Ann Wilson – Immortal Written in Music https://writteninmusic.com

Ann Wilson staat (net als haar zus Nancy) al sinds de jaren zeventig op de planken. In studio’s, tijdens tournees, op festivals en muzikale award shows heeft ze bijna vijf decennia lang tal van muzikanten, zangers en zangeressen ontmoet. Een flink aantal daarvan heeft inmiddels het loodje gelegd en dat betekende menigmaal afscheid nemen van vrienden en kennissen. In 2016 en 2017 ging het snel en verdwenen veel van haar muzikale vrienden onder de zoden. Met Immortal brengt ze een ode aan de muziek van hen die ons (recentelijk) ontvielen.

Voor een ode aan Chris Cornell koos ze I Am The Highway (origineel van Audioslave) en wat een voortreffelijke keuze is dat gebleken. Het nummer kreeg een ander arrangement en een muzikaal palet waarop de kleur van Wilson’s stem prachtig uitkomt. Luna (origineel van Tom Petty) is ook al zo’n hoogtepunt. Het smaakvolle gitaarspel van Warren Haynes (Gov’t Mule) en de warme zang zorgen samen voor een bijzonder sfeervol nummer. Tom zal dit met een brede glimlach vanuit de hiernamaals gadeslaan. Emotioneel wordt Ann’s voordracht in A Thousand Kisses Deep (origineel van Leonard Cohen) waarin haar stem, een mix van parlando en ingetogen zang, het opneemt tegen een schurende viool.

Helaas is niet elk nummer raak. Het Eagles nummer Life In The Fast Line (ode aan Glenn Frey) is ontdaan van zijn energie en het nieuwe arrangement is een schim van het origineel. Ook de Amy Winehouse cover (Back To Black) haalt het niet bij het origineel, ontbeert energie en gaat als een nachtkaars uit. Baker Street (Gerry Rafferty) is door het ontbreken van een saxofoon zelfs een compleet ander nummer geworden waarin het origineel helemaal niet meer te herkennen is.

Immortal is een album dat prachtige bewerkingen bevat die luisteraars een aantal kippenvelmomenten zal bezorgen. De nummerkeuze is interessant en toont de eigenwijsheid van Wilson. Door een paar mindere uitvoeringen is het echter ook een plaat die gemengde gevoelens oproept. De productie van dit album verdient sowieso een pluim. Origineel Heart producer Mike Flicker (o.a. Dreamboat Annie, Magazine, Little Queen) levert een gelikte schijf af die op de goede momenten de juiste warmte geeft.  1. You Don't Own Me
  2. I Am The Highway
  3. Luna
  4. I'm Afraid Of Americans
  5. Politician
  6. A Thousand Kisses Deep
  7. Life In The Fast Lane
  8. Back To Black
  9. A Different Corner
  10. Baker Street