×

Recensie

Pop

22 oktober 2015

Alex Roeka

Voort!

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Voort! Alex Roeka Pop 4.5 Alex Roeka – Voort! Written in Music https://writteninmusic.com

Uit de titel van de langspeler spreekt geestdrift en beleving. Toch was het een impasse tijdens een sabbatical die Alex Roeka eerder tot vertwijfeling bracht dan dichter bij het lied. En zie, muziek, het lied, in overdrachtelijke zin, bracht hem terug tot zichzelf en een vloed aan liedjes stroomde uit zijn pen. De hervonden passie vormgegeven in dat ene krachtige woord vervat, Voort!, krachtiger nog door het uitroepteken er achter.

Alex Roeka, zijn stem gebronsd warm, een Brabantse tongval die extra beleving geeft aan de teksten, teksten die op hun beurt hun weg dwalen tussen liefde, de donkere kanten van het leven, wereldthema’s en sfeertekeningen van relaties, al dan niet gevat in familiebanden. Muziek, dictie en teksten doen soms eerder denken aan Huub van der Lubbe en zijn mannen dan aan Frank Boeijen, misschien ook wel een vleug Maarten van Rozendaal in de directheid van de woorden. Het is niet vreemd dat referenties aan Bob Dylan, Leonard Cohen en Jacques Brel vallen, maar meer nog dan het inpassen in internationaal aansprekende namen, is het vooral de muziek en de stem van Alex die de toon zetten en die dit album maken tot een fraaie herfstparel. Niet een stem die iedereen in vervoering zal brengen, ongetwijfeld, het is wel een stem die naadloos past bij de muziek en die de teksten tot leven weet te brengen.

Met hulp van Reijer Zwart die het merendeel van de instrumenten en achtergrondzang voor zijn rekening nam, Jeroen Kleijn op drums en percussie en extra achtergrondzang door  JP Hoekstra heeft Alex net als voorganger Gegroefd een album gemaakt dat bruist van het leven, over het leven handelt en dat je het gevoel geeft dat het goed is te leven, ook als je leven niet altijd even rooskleurig is verlopen, zoals Schoonheid Van Mijn Val duidelijk maakt. Het leven hoeft geen pretje te zijn om intens te leven en het leven te doorvoelen. Misschien moet het dat zelfs juist wel niet zijn. Zijn Moeder is een donkere tekening die tegelijk prachtig is in alle kwetsbaarheid.

De arrangementen van Reijer Zwart brengen chanson, blues en rock in fraaie symbiose en de soms poëtische dan weer beschouwende teksten nodigen uit tot herhaalde beluistering. “Voort!”, zo zegt de titel van het album. Dat is zeker wat je wilt dat Alex doet. Hij heeft al een prachtig oeuvre geschapen tot aan de dag van vandaag. En met dit album mag hij er een pareltje bijtellen. En er mogen er nog meer volgen. “Voort!”, daar gaat het schijfje voor weer een luisterbeurt. Mooi. Heel mooi. 1. Ik Wil Leven
 2. Mooie Meid
 3. Samen Alleen
 4. Naar Mezelf Terug
 5. Nog Eenmaal Zoals Toen
 6. Als Een Rollende Steen
 7. De Schoonheid Van Mijn Val
 8. Moeder
 9. De Gouden Ratteval
 10. Zingen In De Storm
 11. Het Licht Zien
 12. Vrolijk Ochtendlied
 13. Nog Altijd Samen
 14. Lied Voor De Komende Tijd