×

Recensie

30 juni 2015

Air

The Virgin Suicides

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Parlophone

The Virgin Suicides Air Pop 3.5 Air – The Virgin Suicides Written in Music https://writteninmusic.com

Vijftien jaar geleden brak regisseuse Sofia Coppola door met haar eerste lange speelfilm The Virgin Suicides. De indringende, dromerige elektronische muziek bij deze bevreemdende en hypnotiserende film kwam van Air. Het Franse duo, dat al in 1997 het memorabele Premiers Symptômes had uitgebracht was in de jaren hierna wereldberoemd geworden dankzij het album Moon Safari. Elektronische muziek uit Frankrijk kon rond 1998 sowieso altijd en overal rekenen op een warme ontvangst maar de lome, spacy pop van Air was onmiskenbaar iets bijzonders en oogstte terecht waardering. De vraag was alleen: hoeveel albums zou dit interessant blijven?

Begin 2000 brachten de heren van Air de score uit die ze hadden gemaakt voor The Virgin Suicides. Hoewel het hier geen ‘reguliere’ plaat betrof, kon het album, met zijn ruim drie kwartier muziek, zeker voor vol worden aangezien. Playground Love is de enige vocale track op de plaat en direct een hoogtepunt: even warm als verontrustend en verfraaid met een zinnenprikkelende saxofoon. Hierna ontvouwt zich een album vol sfeerrijke, elektronische muziek die haar werk over het algemeen prima doet en de fantasie prikkelt, of je de film nu wel of niet hebt gezien. Zoals wel vaker bij Air waren de seventies-sferen alomtegenwoordig op dit album en leek de band met zijn arsenaal aan oude synths en keyboards de klok weer vijfentwintig jaar terug te hebben gezet, toen bands als Pink Floyd en Tangerine Dream op hun creatieve hoogtepunt waren. Warme, diepe toetsenklanken, aanzwellende strijkers en bevreemdende sferen.

De fraaie mix van electro, postpunk en oude psychedelische rock van Clouds Up duurt met anderhalve minuut te kort, een frustratie die filmmuziek op plaat wel vaker met zich meebrengt. Een aantal tracks op The Virgin Suicides is bovendien niet veel meer dan gewoon ‘mooi’ en kabbelt prettig maar wat gemakzuchtig voort, zoals Cemetary Party. Het thema van The Virgin Suicides, Highschool Love, leunt op een eenvoudig pianomotiefje en is wat kitscherig, iets wat natuurlijk aan meerdere Air-tracks kleeft.

Naar het einde van de plaat toe werkt Air, net als de film, toe naar een donkere climax en komen het zwaardere Ghost, het unheimische Empty House en het snellere, spookachtige Dead Bodies voorbij. De spoken word track Suicide Underground neemt ons aan het einde toe letterlijk terug naar de film en dan zijn er toch achtenveertig minuten muziek gepasseerd die je toch niet zo gemakkelijk terzijde schuift.

De basis-reissue van The Virgin Suicides wordt gevormd door een dubbel-cd met daarop de bonustracks Bathroom Girl (demoversie) en Playground Love (vibrafoonversie) alsmede een live-cd. Deze cd gaat van start met een drietal livetracks, opgenomen in The Village Recorder, Los Angeles en in januari 2000 uitgezonden door KCRW Radio. Hierna volgt een registratie uit de American Legion Hall, eveneens uit januari 2000. Het materiaal van The Virgin Suicides klinkt hier vertrouwd maar net even korter, langer of anders: Bathroom Girl bijvoorbeeld heeft een meer ‘vocaal’ karakter (al komen alle klanken nog steeds uit apparaten) en tracks als Dirty Trip en Dead Bodies zijn robuuster, met name door de drums en het stevigere baswerk.

Naast de dubbel-cd is er ook een vinylversie van het originele album op 180g vinyl en een super deluxe box met een picture disc, het album op rood 180g vinyl, de Playground Love-ep (ook op rood 180g vinyl), twee cd’s, posters, een VIP pass replica en een download card.

Tracklisting The Virgin Suicides:

CD 1:

 1. Playground Love (With Gordon Tracks)
 2. Clouds Up
 3. Bathroom Girl
 4. Cemetary Party
 5. Dark Messages
 6. The Word Hurricane
 7. Dirty Trip
 8. Highschool Lover
 9. Afternoon Sister
 10. Ghost Song
 11. Empty House
 12. Dead Bodies
 13. Suicide Underground
 14. Bathroom girl (demo version)
 15. Playground love (vibraphone version)

CD 2:

 1. Playground Love (KCRW L.A Radio jan 2000)
 2. Dark messages/The Word Hurricane (KCRW L.A Radio jan 2000)
 3. Highschool Lover (KCRW L.A Radio jan 2000)
 4. Clouds Up (Live L.A jan 2000)
 5. Bathroom Girl (Live L.A jan 2000)
 6. Dirty Trip (Live L.A jan 2000)
 7. Empty House (Live L.A jan 2000)
 8. Dead Bodies (Live L.A jan 2000)
 9. Cemetary Party (Live L.A jan 2000)
 10. Suicide Underground (Live L.A jan 2000)


 1. Playground Love
 2. Clouds Up
 3. Bathroom Girl
 4. Cemetary Party
 5. Dark Messages
 6. The Word 'Hurricane'
 7. Dirty Trip
 8. Highschool Lover
 9. Afternoon Sister
 10. Ghost Song
 11. Empty House
 12. Dead Bodies
 13. Suicide Underground