×

Nieuws

19 maart 2019

Waarom wij van Teenage Fanclub houden

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Creation

Met al hun belangrijkste Creation albums weer volop verkrijgbaar op vinyl (met een extra single in de hoes erbij) en een concert in Paradiso op zondag 14 april in het verschiet hebben we een wel heel mooi moment te pakken om het Schotse Teenage Fanclub, een van onze ‘all time favourite’ bands, eens mooi uit en door te lichten.

Het in 1989 in Bellshill, dichtbij Glasgow, opgerichte Teenage Fanclub had hun grote doorbraak met het derde album Bandwagonesque in 1991 en bleef daarna steeds maar geweldige albums uitbrengen. Albums vol ongepolijste songs met geweldige melodieën, machtige samenzang, krachtige gitaren die referenties aan Big Star en The Byrds opriepen maar tegelijk zo overduidelijk als Teenage Fanclub klonken.

De band schreef de afgelopen decennia vele handenvol ijzersterke en niet uit je kop te rammen songs op en zette deze op albums die zeer invloedrijk bleken en wereldwijd vele aanbidders opleverden. En getuige het in meest recente album Here is de band nog steeds in bloedvorm. Wij pakken de komende weken in een aantal delen de geschiedenis van de band en hun baanbrekende albums op.

Bandwagonesque, Thirteen, Grand Prix, Songs From Northern Britain en Howdy! zijn nu, in hun originele hoezen, opnieuw uitgebracht op 180-grams vinyl. Met alle albuminformatie en vele foto’s op de binnenhoezen en bij elk album een 7inch met twee extra tracks bijgesloten, zijn deze heruitgaven een ware traktatie.