×

Nieuws

14 maart 2010

Speciale versie van Exile On Main Street op komst

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Rolling Stones Records

Er gaat een speciale versie aankomen van ‘Exile On Main Street’ van de Rolling Stones met 10 nooit eerder verschenen extra songs. Het album wordt gezien als een van de beste albums uit de muziekgeschiedenis en een van de beste van de Stones. De nieuwe Exile versie zal op 14 mei, 2010 gaan verschijnen.

Toen het album 30 jaar geleden uitkwam verraste de band pers en publiek door de verscheidenheid in songmateriaal, gekozen vanuit verschillende muzikale genres en instrumenten en samengesmolten tot een weerbarstig ritmisch meesterwerk. De nieuwe compilatie telt 10 tracks die origineel voor het album warden opgenomen maar pas recentelijk werden ontdekt toen er gewerkt werd aan een special uitgave. De ontdekte tracks zijn “Plundered My Soul,” “Dancing in the Light,” “Following the River” en “Pass The Wine”. Ook zijn er andere versies van album klassiekers “Soul Survivor” en “Loving Cup” als bonus songs aanwezig.

Als aanvulling op het Exile on Main Street album, is er ook een documentaire onder de titel “Stones in Exile” bijgesloten. De documentaire werd eerder door US Network television en BBC Worldwide international uitgezonden. De documentaire bevat opvallende, vaak nier eerder vertoond archief materiaal, foto’s en interviews en conversaties met de bandleden en de artiesten die door The Stones beïnvloed zijn.

Geproduceerd door de Oscar winnende filmmaker John Battsek en geregisseerd door Stephen Kijak, die bekend werd door zijn veel prijzen winnende films Cinemania, en Scott Walker: 30 Century Man, “Stones in Exile” biedt een kijk in de levens van de bandleden terwijl ze een van de albums van hun leven maakten.

Het originele 18-track tellende dubbelalbum werd opgenomen op verschillende locaties waaronder de Olympic Studios in London, Keith Richard’s villa Nellcote in Frankrijk en in Los Angeles waar letterlijk de belangrijkste ‘Main Street’ de albumtitel bepaalde. Deze onvoorspelbare omstandigheden omgaven het opnameproces waardoor deze een reële afspiegeling gaf van de roerige sociale en politieke tijden in de jaren 60 en 70. The Stones brachten de invloeden van de flowerpower periode naar een gedreven en scherper geluid wat meer model stond voor de tijd waarin ze zich op dat moment bevonden. ExileOn Main Street is nog steeds een spannende mix in stijlen met ondertonen van de blues, country, R&B en gospel gemixt met teksten die pleiten voor bevrijding en vrijheid.

Het album bevatte naast de Stones leden een erg fijne gastenlijst met Dr. John, Billy Preston en pianist Nicky Hopkins. Gitarist Mick Taylor, die bij The Stones de legendarische Brian Jones verving vlak voordat deze overleed in 1969, bracht een lekkere lading blues mee die de songs nog meer intensiteit en elegantie meegeven. De extra muzikanten leken optimaal bij het bandgebeuren betrokken te zijn terwijl het album werd opgenomen.

“Het album is een portret van artiesten die zichzelf muzikaal tot het uiterste wisten te duwen. De creativiteit die daarbij los kwam heeft generaties van muzikanten nadien geïnspireerd,” zegt schrijver Anthony DeCurtis. “Elke song op Exile on Main Street is niet los te zien van alle muziek die daarvoor was gemaakt of daarna kwam. De onstuitbare kracht van het album zal alle tijden overleven.”

Exile on Main Street zal verschijnen in vier uitvoeringen: een 1-CD Remaster (Originale tracklisting in ‘Super-Jewel’ case); een originele 2-LP gatefold vinyl; een deluxe CD edition met 10 speciale bonus tracks; en een super deluxe package die ook een vinyl versie van het album, een 30-minuten tellende documentaire DVD met beelden van Cocksucker Blues, Ladies and Gentlemen… the Rolling Stones en Stones in Exile, en een collector’s book met foto’s uit de periode van het album. De 10 unreleased tracks werden geproduceerd door Jimmy Miller, The Glimmer Twins en Don Was.