×

Nieuws

20 maart 2024

Personal Trainer deelt eerste single van nieuw album op Bella Union: Intangible

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Bella Union

Personal Trainer deelt vandaag Intangible; de nieuwe single en eerste kennismaking met het langverwachte tweede album. De plaat verschijnt deze zomer op Bella Union, het label van onder meer Beach House, Father John Misty en Ezra Furman.

Het nog aan te kondigen album is de opvolger van het internationaal succesvolle en bekroonde debuut Big Love Blanket uit eind 2022; De band toerde daarmee van SXSW tot Best Kept Secret en End of the Road en speelden voor een uitverkocht Paradiso Amsterdam.

Volgende maand begint Personal Trainer met hun nieuwe labelgenoten Pom Poko aan een gezamenlijke tour, waaronder een optreden in de Electric Ballroom in Londen. De band heeft ook een serie optredens aangekondigd op Europese festivals, zoals Lowlands, Wilde Weide, Deer Shed, Truck, Green Man en Victorious Festival.

Met Intangible begeeft Willem Smit, frontman van het indierock-collectief, zich op niet eerder ontgonnen terrein en kwam inspiratie uit onverwachte hoek met deze pop funk-track geleid door een melodische synthlijn. Willem Smit: ’Ik probeer regelmatig een andere invalshoek uit om een Personal Trainer lied te maken. Dit lied heeft eigenlijk een klein broertje in een eerder verschenen lied Politics, het eerste liedje dat ik maakte waar de nadruk op mijn idee van funk lag. Dingen die mijn ouders wel eens draaiden, zoals Cameo, maar ook dingen die ik op de radio heb gehoord. Zo heeft Justin Timberlake waarschijnlijk invloed gehad, die ik in zowel Politics als Intangible terug hoor. Voor Intangible zocht ik ook inspiratie in hoeken waar ik die nog niet had gezocht, zoals de Nederlandse groepen Son Mieux en Banji. Bands die ergens ver af staan van wat ik probeer te doen met Personal Trainer, maar waar ik dingen in vond die ik bewonder. Hier haal ik in een schrijf- en opnameproces veel enthousiasme uit.’

Intangible is zoals bij de meeste muziek van Personal Trainer, geschreven door Willem Smit, opgenomen en gemixt met Casper van der Lans in verschillende studiohokken en oefenruimtes. Willem Smit is het epicentrum van de band, eerder ontstaan uit spontane en opwindende live shows met steeds wisselende leden van verschillende lokale bands die een podium deelden. De live line-up is enigszins gestabiliseerd, maar Willem zoekt nog steeds het contrast met zijn opgenomen werk.

Daarover zegt Willem: ‘Live is het maakproces gezamenlijk, ogenblikkelijk en niet terug te draaien. Er is geen beginnen aan om precies te controleren wat zeven mensen op het podium doen tussen de vliegende sambaballen en gebroken snaren, en dat vind ik iets heel fijns. In de studio is het maakproces traag en is er veel controle. Ik voeg dingen toe en ik schrap ze weer, ik overleg met vrienden. Dat ik deze twee totaal verschillende manieren van werken kan afwisselen is voor mij heerlijk, en een heel groot deel van wat Personal Trainer is.’

Personal trainer live:

27 april – Oranjepop, Nijmegen

9 mei – Farm, Hasselt #

10 mei – PILAR, Brussel #

11 mei – Trix Bar – Antwerpen #

5 juli – Wilde Weide, Kraggenburg

10 augustus – Nirwana Tuinfeesten – Lierop

17 augustus – Lowlands, Nederland

# met Pip Blom