×

Nieuws

06 oktober 2019

Lori Lieberman: ‘Met Matangi Quartet hervond ik plezier in muziek maken’

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Butler Records

Deze week is de uit Los Angeles afkomstige singer-songwriter Lori Lieberman een volle week voor concerten in Nederland. Met haar fraaie nieuwe album The Girl and the Cat als uitgangspunt en het Nederlandse Matangi Quartet als muzikaal metgezel. De eerste stop is maandagavond 7 oktober in het Amsterdamse Concertgebouw.

We spreken Lieberman in Los Angeles een paar dagen voordat ze zal afreizen naar het voorname Carnegie Hall in New York om daar haar nieuwe album te presenteren. ‘Het is mijn tweede keer in Carnegie Hall’ zo vertelt ze. ‘Het is een van de voornaamste zalen in een van de voornaamste steden van ons land dus het is altijd een bijzondere aangelegenheid. Het is tevens mijn eerste grote optreden met het Matangi Quartet nu het nieuwe album uit is. Ik vind het verschrikkelijk spannend maar zie er ook ontzettend naar uit. Het is natuurlijk tevens het eerste concert van de tour die me gelijk de dag erna op het vliegtuig naar Nederland zet voor een weeklange tour daar. Exciting times!’

De ontstaansgeschiedenis van de samenwerking van Lieberman en Matangi Quartet dateert al van enige tijd terug. ‘Toen goede vriend Henny Vrienten, een aantal jaren terug, een verjaarsconcert in De Kleine Komedie als verrassing gepresenteerd kreeg en ik daarbij mocht optreden, werd ik voorgesteld aan het Matangi Quartet. Met hen samenwerken was zo vreugdevol dat ik op die avond al besloot dat ik veel meer met hen wilde doen’ zo verteld Lieberman verder.

‘De verkiezing van Trump als president van ons land was niet alleen een wel heel grote schok voor me (en in wat voor puinhoop zijn we nu beland….) maar betekende vervolgens ook een kortstondige writersblock. Ik hervond het plezier in het schrijven van songs door me voor te stellen dat ik die samen met het Matangi zou gaan opnemen. Het spannendst was vervolgens dat ik de songs ook wilde arrangeren, iets wat ik nog nooit gedaan had. Met de hulp van Stefanie Fife van Matangi om me daarbij te helpen. Een zeer waardevolle ervaring en samenwerking. Uiteindelijk heeft het nieuwe album, het negentiende, met op en neer reizen naar Nederland, twee jaar geduurd om te maken’.

‘The Girl and the Cat is een zeer persoonlijke plaat, die tekstueel vele persoonlijke verhalen bevat. Songs die doortrokken zijn van sociale gebeurtenissen die me geraakt en ontroerd hebben. Natuurlijk lag het voor de hand om ook politieke issues op te pakken, er gebeurt wel heel erg veel momenteel natuurlijk en niet alleen in Amerika. Natuurlijk ben ik duidelijk waar ik politiek sta maar ik vond ook dat ik in het verleden daar al best veel over geschreven had. En met het schrijven van de nieuwe songs met Matangi als band achter me in het hoofd, kwamen er als vanzelf ook andere verhalen om te vertellen naar boven’.

‘Bijzonder wordt het concert in Carnegie Hall zeker ook om een andere reden. Ik heb afgelopen week gehoord dat ze bezig zijn met het maken  van een documentaire over het leven van Roberta Flack en dat Roberta me als ik in Carnegie Hall speel, wil zien en spreken. Zoals je weet schreef ik na een concert van Don McLean waar ik bij was, een gedicht dat de aanleiding voor Norman Gimble en Cahrles Fox was om Killing Me Softly te schrijven. Roberta was het die er een wereldhit mee scoorde, er een ware evergreen van maakte en er een wereldster mee werd. Opvallend genoeg heb ik haar over die 40 jaar dat ik in deze bizz zit nog nooit ontmoet. Afspraken die we daar over de jaren overmaakten gingen steeds niet door en eigenlijk had ik het al opgegeven dat we elkaar echt zouden zien en spreken. Het zal zeer bijzonder worden, dat weet ik nu al.

PS. Ondertussen hebben Lori en Roberta elkaar ontmoet en was de ontmoeting een zeer dierbare. Flack poste: ‘Last week I had the pleasure of meeting the brilliant and lovely singer, songwriter Lori Lieberman (Killing Me Softly). A long time coming and very moving for both of us’.

Concerten Lori Lieberman (& Matangi Quartet):

  • Maandag 7 oktober: Concertgebouw, Amsterdam (& Matangi Quartet)
  • Dinsdag 8 oktober : Paard, Den Haag (& Matangi Quartet)
  • Woensdag 9 oktober: Diekhuus, Middelharnis
  • Donderdag 10 oktober: Neushoorn, Leeuwarden
  • Zondag 13 oktober: Metropool, Enschede
  • Woensdag 16 oktober: Doornroosje, Nijmegen (& Matangi Quartet)