×

Nieuws

19 juli 2018

Klassik ‘78 is zo uniek dat er geen naam voor bestaat

Geschreven door: Richard Verbrugge

Hoe vaak gebeurt er iets in de muziekwereld waarvoor geen naam is bedacht? Naar de bescheiden mening van uw recensent niet zo heel vaak. Op alles wordt tegenwoordig een etiket geplakt, maar in dit geval lukt dat niet. Klassik ‘78 is een band die iets doet dat simpelweg nog nooit is gedaan.

Klassik ‘78 valt niet in de categorie coverband want ze spelen geen covers. Het is ook geen tribute band want ze spelen geen muziek na van een band die is gestopt of minder actief is geworden.

De vier kerels in de band zijn allen grote Kiss fans. Ze vinden, net als het merendeel van de fans, de zes studioalbums die de band tussen 1974 en 1977 maakte (Kiss, Hotter Than Hell, Dressed To Kill, Destroyer, Rock And Roll Over en Love Gun) en de liveplaten (Alive, Alive II) het beste dat de band ooit maakte. In 1978 maakten de vier bandleden van Kiss allemaal een soloplaat die op dezelfde dag werden uitgebracht.

Stel dat de vier Kiss muzikanten geen soloplaten hadden gemaakt, maar in 1978 samen een nieuw studioalbum hadden opgenomen. Hoe zou dat dan klinken? Met die hypothese gingen de mannen aan de slag en schreven in totaal 12 nummers die klinken als… Kiss. De bas, gitaarsolo’s, drums en zelfs de zang klinken als vintage Kiss. Luister zelf naar een paar nummers hieronder die op YouTube zijn gezet. Het is alsof verloren gewaande opnames zijn ontdekt en nu eindelijk worden uitgebracht. De reacties zijn louter positief. Het is alsof Gene Simmons, Paul Stanley, Ace Frehley en Peter Criss in 1978 in een DeLorean zijn gestapt en veertig jaar naar de toekomst zijn gereisd. “De beste Kiss plaat sinds Love Gun” is een veel gehoorde kreet. Kiss fans over de hele wereld zijn enthousiast en kunnen hun oren niet geloven. Dankzij internet en social media is de muziek van Klassik ‘78 ook bij Gene Simmons en Paul Stanley terecht gekomen. De overgebleven originele bandleden van Kiss zijn net zo verbijsterd en vol lof over de prestaties van Klassik ‘78.

Klassik ‘78 maakt nieuwe muziek in de geest van het oude Kiss. We zijn benieuwd welk etiket dit nieuwe type hommage gaat krijgen.

[youtube_sc url=” https://www.youtube.com/watch?v=peGGf8HN7TY”]

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=NbwIPFI0HO8″]

[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=pTbFj_GBTTQ”]