×

Nieuws

22 november 2023

In memoriam Sara Tavares

Geschreven door: WiM Redactie

19 november 2023 is de in Lissabon wonende Kaapverdische zangeres Sara Tavares op 45-jarige leeftijd overleden aan een hersentumor. Ze brak in 2006 wereldwijd door met het prachtige album Balancê. Daarvoor bracht ze de gospel cd Sara Tavares and Shout (1996) en Mi Ma Bô (1999) uit en in 1994 vertegenwoordigde ze Portugal tijdens het Eurovisie songfestival. Na de release van haar albums Alive in Lisboa (2008) en Xinti (2009) werd de hersentumor al bij haar vastgesteld en kon ze niet meer optreden. maar in 2018 kwam ze terug met het album Fitxadu en trad toen op in De Doelen. Daarvoor had ze in 2016 opgetreden tijdens het Sodade festival in Rotterdam.

Ze werkte samen met fadozangeres Ana Moura, met Boy Gé Mendes en Lokua Kanza. In een interview in 2009 vertelde ze over haar muziek dit: “Ik luisterde veel naar Amerikaanse soul en R&B en ontdekte tegelijkertijd de Afrikaanse muziek. Lokua Kanza en Boy Gé Mendes hebben me veel geleerd over Afrikaanse muziek. Mijn eerste album Mi Ma Bô zat qua stijl tussen R&B en Afrikaanse muziek in.”

Op Balancê combineerde ze de melancholie van de Kaapverdische morna en van de vrolijke coladeira met afrobeat, de Angolese semba en reggae. Ook interpreteerde ze sommige traditionele Kaapverdische ritmes op haar eigen manier en combineerde die op Xinti met reggae en jazz. Dit vertelde ze over het creëren van een lied van haar. “Ik begin meestal te improviseren op de gitaar en dan komen de woorden. Die voeg ik samen tot een gedicht, daarna werk ik de melodie verder uit.”

Ze vertelde ook dat de puls van haar muziek Creools is. Met de term bedoelde ze dat haar muziek alles uit de Portugees sprekende wereld omvat: uit Cabo Verde, Portugal, Brazilië, Angola en Mozambique. Ze noemde haar muziek niet Kaapverdisch maar Afro-Portugees, want haar muziek is ontstaan in het multiculturele Lissabon waar ze is geboren uit Kaapverdische ouders: haar moeder komt van het eiland Santo Antão, haar vader van het eiland Santiago. Tijdens een interview in 2018 vertelde ze: “De akkoorden in mijn nummers haal ik uit traditionele stijlen als de morna en coladeira. Een van mijn nummers op het album Fitxadu is gebaseerd op coladeira maar de sound is meer urban, meer stads. Ik woon in de stad en in Europa. De traditionele funana wordt gespeeld met accordeon en ferrinho, een ijzeren staaf. Maar in Praia, de hoofdstad van Kaapverdië op Santiago, wordt het nu gespeeld met elektrische gitaar en drums.”

Tijdens dat interview vertelde ze ook dat ze nog steeds houdt van Amerikaanse gospel, soul en R&B, van de muziek van Stevie Wonder, Whitney Houston en Aretha Franklin. En uiteraard ook van de liederen van Cesária Évora. “Zij interpreteerde een lied op een geweldige manier.” Maar Sara Tavares deed dat op haar manier ook.

Met haar is een geweldige Kaapverdische zangeres heengegaan.