×

Recensie

World

02 april 2018

Sara Tavares

Fitxadu

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Sony Portugal

Fitxadu Sara Tavares World 4 Sara Tavares – Fitxadu Written in Music https://writteninmusic.com

Fitxadu is het vijfde album van de in Lissabon opgegroeide Kaapverdische zangeres Sara Tavares. Na haar album Xinti (2009) was ze lange tijd uit de roulatie wegens gezondheidsproblemen. Maar nu is ze gelukkig weer terug met een heel sterk album waarop ze nog meer haar Lusofone sound heeft ontwikkeld. Want Sara omringt zich ook met musici uit andere Portugeessprekende (Lusofone) landen zoals Angola en Guinee-Bissau. Die wonen in Lissabon en voegen er de multiculturele sound van de Portugese hoofdstad aan toe.

So Sabi is een heerlijk meeslepend nummer. Ginga begint met handclapping, hier is de elektronische sound te horen die door het hele album klinkt zonder dat het storend wordt. Een deel van de song is ontleend aan het nummer ‘Suor Di Nô Púbis’ van Super Mama Djombo uit Guinee-Bissau, een band die ik voor het eerst in het zuiden van Senegal hoorde. Sara schreef dit nummer samen met die andere Kaapverdische zangeres: Nancy Vieira. Coisas Bunitas nam ze net als Brincar de Casamento al in 2016 op.

Beiden zijn hitgevoelige nummers met op Coisas Bunitas lekkere keyboardpartijen van Kid Gomez en op Brincar de Casamento de goed bij haar passende stem van de Angolese zanger Toty Sa’Med; met hem en Kalaf Epalanga schreef ze het nummer. Het zijn juist die samenwerkingen die het album zo gevarieerd maken. Brincar de Casamento is echt een heerlijk nummer.

In Filingadu zingt ze in het Kaapverdisch-Creools dat het feest is in haar hart en brengt ze in één regel een ode aan Nacia Gomi, een zanger van de traditionele Kaapverdische finaçon stijl. Dat kun je als luisteraar meelezen in de Engelse vertaling van de creoolse teksten die in het cd-boekje zijn opgenomen. Na het poëtische Ter Peito e Espaço volgen het elektronische en uptempo Txom Bom en de met Princezito gezongen en geschreven titelsong.

Mooie stemmen, een catchy ritme en vrolijke zinnen als ‘mijn glimlach is zonniger als ik denk aan jou’ maken dit tot een nummer dat je vaker wilt draaien. Het album eindigt met het zachtmoedige Para Sempre Amor, het swingende met Paulo Flores gezongen en geschreven Flutuar en de remixversie van Coisas Bunitas, overduidelijk bestemd voor de dansvloer. En zeer geschikt voor de zomerse strandtenten langs de Nederlandse kust. 1. Intro - Onda De Som
 2. Só Sabi
 3. Ginga
 4. Coisas Bunitas
 5. Filingadu
 6. Brincar De Casamento
 7. Ter Peito E Espaço
 8. Txom Bom
 9. Fitxadu
 10. Para Sempre Amor
 11. Flutuar
 12. Coisas Bunitas (iZem & KArlos Rotsen Remix)