×

Concert

08 april 2018

Sara Tavares onvergetelijk in De Doelen

Geschreven door: Rik van Boeckel

Sara Tavares presenteerde 6 april haar nieuwe album Fitxadu in de Jurriaanse Zaal van De Doelen in Rotterdam. De havenstad wordt wel het tiende eiland van Kaapverdië genoemd omdat er veel Kaapverdianen wonen. Een groot deel van het publiek bestond uit Rotterdamse Kaapverdianen en in haar band had ze de bekende Rotterdams/Kaapverdische gitarist Paulo Bouwman opgenomen. Het werd een onvergetelijk optreden waarin Sara veel nummers van Fitxadu speelde maar ook een aantal van haar vorige albums Balancê (2007)en Xinti (2011).

Het optreden begint in het donker met het intro Onda de Som, de eerste track van Fitxadu en het door Sara soms bijna gefluisterde So Sabi. Drummer Ivo Costa gebruikt ook een elektronisch drumpad dat is ingebouwd in zijn drumset. Elektronische effecten zijn op Fitxadu te horen en worden ook live knap geïntegreerd in het geheel dat behalve door Sara, Paulo Bouwman (akoestische gitaar) en Ivo Costa muzikaal wordt vorm gegeven door Diogo Santos (keyboard), Ivan Gomes (elektrische gitaar) en Rui Pedro Vaz(basgitaar).

Vlnr Diogo Santos, Sara Tavares, Ivan Gomes, Paulo Bouwman, Rui Pedro Vaz, Ivo Costa

Vlnr Diogo Santos, Sara Tavares, Ivan Gomes, Paulo Bouwman, Rui Pedro Vaz, Ivo Costa

Tijdens het eerste deel van het concert trakteert Sara het publiek op songs van Fitxadu. Zoals de zachtmoedige ballade Para Sempre Amor. Daarvoor vertelt ze het publiek dat ze heel blij is weer terug te zijn in Rotterdam: het tiende eiland nummer twee; haar geboorte-en woonplaats Lissabon is tiende eiland nummer één. En dan volgt het wonderschone Brincar de Casamento waarin ze je als toeschouwer helemaal meeneemt in haar verhaal. Kippenvel! ‘Don’t film, just enjoy’, vraagt ze vriendelijk voordat ze Ginga inzet, een song met hier en daar latin trekjes. Om te vervolgen met Txom Bom en de eerste songs die niet van het nieuwe album afkomstig zijn: Keda Livre en Ponto de Luz (van Xinti). Het optreden wordt steeds enerverender. Drummer Ivo Costa laat tijdens een drumintro horen hoe goed hij is. Over oude songs zegt Sara nog dit: ‘songs are not old, they last long’.

Sara Tavares met Diogo Santos

Sara Tavares met Diogo Santos

En dan nodigt ze het publiek uit om met de mobiele telefoons te zwaaien om zo een sfeer van licht te creëren die normaliter met aanstekers wordt bereikt. Iedereen veert op Sara’s verzoek op uit de stoelen van de Jurriaanse Zaal. Na het swingende Flutuar (van het nieuwe album) creëren Bom Feeling en Balancê een feest der herkenning. Net als Bué afkomstig van het album Balancê. Sara sluit erg goed af met Fitxadu maar keert na de zeer enthousiaste reacties van het inmiddels staande publiek terug voor een toegift met drie nummers. Eerst zingt ze met alleen Paulo Bouwman op gitaar het van Mi ma bô (1999) afkomstige Borboleta, vervolgens met de hele band het hitgevoelige Coisas Bunitas van het nieuwe album om feestelijk af te sluiten met One Love van Balancê.

Foto’s: Eric van Nieuwland