×

Nieuws

07 augustus 2018

Behemoth vervolgt blasfemisch spoor

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Nuclear Blast

Het nieuwe album van Behemoth is een van de albums waarnaar het meest wordt uitgekeken in metalkringen. The Satanist, het vorige album van Behemoth uit 2014 eindigde in veel metal tijdschriften en webzines immers op de eerste plaats. Het album werd ook in bredere media opgepikt en prijkte bijvoorbeeld bovenaan de lijst beste metal albums van de kwaliteitskrant The Guardian.

Het nieuwe album verschijnt op 5 oktober en heeft als titel I Loved You At Your Darkest meegekregen. Die titel komt nota bene uit de Bijbel en wordt toegeschreven aan Jezus zelf. Dat is nogal bespottelijk als je bedenkt dat de extreme band uit Polen een lange historie heeft van blasfemie. Neem alleen de titel van het eerste nummer dat is vrijgegeven God = Dog (hieronder te beluisteren). Ook andere nummers hebben titels die een optreden in de bible belt van Nederland onmogelijk maken zoals Ecclesia Diabolica Catholica, Bartzabel, Sabbath Mater en If Crucifixion Was Not Enough…

Zanger en gitarist Nergal en zijn beide maatjes gaan zoals verwacht weer flink te keer en grossieren in overdonderende drumpartijen, riffs en woest gebrul. Anders dan veel andere extreme bands bevatten de nummers van Behemoth echter veel diepte en zit er vernuft in de composities. Het is een lawine van geluid maar wel een die aanspreekt en goed gebruik maakt van dynamiek.

“I really wanted to redefine ourselves with this record,” verklaart Nergal explains. “I Loved You At Your Darkest is a more dynamic record. It’s extreme and radical on one hand, but it’s also more rock-oriented than any other Behemoth record.”

I Loved You At Your Darkest werd opgenomen in thuisland Polen en de Verenigde Staten en werd geproduceerd door de band zelf met hulp van Daniel Bergstrand. Een Pools orkest gedirigeerd door Jan Stoklosa werkte aan de opnamen mee zodat het demonische trio band wederom een bombastisch geluid weet te produceren. Hieronder kun je de clip I Loved You At Your Darkest beluisteren die werd gemaakt in samenwerking met Grupa 13. Een waarschuwing is wel op zijn plaats want de clip bevat nogal wat expliciete beelden en staat stijf van de symboliek. Tere zieltjes opgepast.

Persoonlijke noot: Uw recensent is geen liefhebber van satanische teksten. Het schofferen van het christendom en de katholieke kerk is m.i. nogal makkelijk en al zo vaak gedaan door bands in het black metal genre. Een dergelijke aanpak van het hindoeïsme of islam zou pas echt stof doen opwaaien.