×

Interview

18 februari 2014

Del Amitri are still going strong!

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: A&M

Dat het uit Glasgow afkomstige Del Amitri een van de meest aansprekende bands uit de jaren 80 en 90 was is ondertussen wel duidelijk geworden. Niet alleen hun super aanstekelijke songs maar vooral ook die superstem van Justin Currie maakten Del Amitri een band als geen ander. Met hun belangrijkste albums Waking Hours, Change Everything en Twisted in een dubbeldikke heruitgave opnieuw in de winkels een ideaal moment om zanger/gitarist Justin Currie weer eens te spreken.

We spreken Currie terwijl de band onderweg is naar een optreden. ‘Del Amitri is eigenlijk nooit echt gestopt. We hebben er nooit een officieel punt achter gezet al hebben we afzonderlijk van elkaar de afgelopen jaren wel onze eigen muzikale wegen bewandeld. De tour die we momenteel door Engeland doen is dus zeker geen reünietour, zoals sommigen zeggen. Er werd gewoon goed geld geboden voor een tour (..lacht..). En het is natuurlijk een ideale mogelijkheid weer eens met elkaar te spelen en de net uitgebrachte deluxe editions van onze belangrijkste 3 albums extra aandacht te geven’.

Was het jullie idee de albums opnieuw en deluxe uit te brengen? ‘Zoals je weet zijn we al enkele jaren weg bij ons platenlabel A&M (later Mercury) waar we onze grote successen hadden. Can You Do Me Good? uit 2002 was ons laatste album als band. Ons oude platenlabel heeft alle extra tracks, als wel demo’s, akoestische en live uitvoeringen, die we met onze singles en EP’s uitbrachten nu als extra op een tweede CD gezet. Dat vervolmaakt dus die deluxe editions. Je kunt twijfelen over de manier van heruitbrengen maar voor ons is het eigenlijk wel mooi nu alles compleet te hebben. En deze tour, die natuurlijk ook optimaal aandacht aan de heruitgaven geeft, is daar een mooi vervolg van.

Del Amitri was altijd een heel andere band dan al het andere wat er in die jaren was. ‘Toen we net begonnen zat iedereen nog midden in de new wave en electropop’, vertelt Currie ‘Wij zaten eigenlijk meer in een singer songwriters en folkhoek. Wij wilden gewoon songs schrijven met goede hooks en mooie melodieën en vocalen. Op ons eerste album (Del Amitri uit 1985) kwam die sound er al gedeeltelijk uit al werden we door tegenvallende verkopen wel na dat eerste album gelijk door Chrysalis gedropt. Fijne start dus (..lacht..). Gelukkig werden we met ons tweede album Waking Hours opgepakt door A&M en die geloofden optimaal in ons. Onze sound was ondertussen vergroeid naar wat steviger, mede door de live optredens. De diversiteit in songs was beter en toen we met Nothing Ever Happens een dikke en wereldwijde hit scoorden, en het album daarna miljoenen stuks verkocht zaten we helemaal goed. Ik denk ook dat onze albums daarna nog beter werden.

Het in 1995 uitgebrachte album Twisted heb ik altijd als jullie meesterwerk gezien. Is dat het album waarop alles voor jullie samenkomt? ‘Ik denk dat je daar helemaal gelijk in hebt. Voor ons geldt Twisted ook als de perfecte combinatie in songs, zowel in rockers als in ballads. Ik merk ook vaak dat onze fans het als hun favoriete album zien en live zijn de songs van dat album absoluut het fijnst om te spelen en krijgen we er de meeste reacties op. Daarnaast heb ik soms het idee dat de productie op onze eerste 3 albums wat meer jaren 80 is, als je begrijpt wat ik bedoel. Op Twisted is de sound dan weer lekker dik, dan weer ruimtelijk en super sfeervol. Ik krijg nog steeds een heel goed gevoel als ik dat album hoor.

De afgelopen jaren heb je vooral gericht op je solo carrière. Dat moet toch heel anders voelen als in een band spelen en met ze touren. ‘Natuurlijk is dat zo en touren met Del Amitri voelt ook gelijk weer heel goed. Het maken van soloalbums voelde destijds als een mooie mogelijkheid om eens wat anders te doen. Een logisch proces na de jaren met Del Amitri. Met een tweealbum platendeal bij Ryko kreeg ik gelijk alle mogelijkheden en ik ben heel trots op de twee albums die ik met ze gemaakt heb (What Is Love For (2007) en The Great War (2010)). Nog trotser ben ik trouwens op het album Lower Reaches dat ik vorig jaar op eigen kracht uitbracht. Super spannend om een album zelf te bekostigen en via een eigen platenlabel uit te brengen. En wel heel grappig om te zien dat die laatste solo plaat zelfs mijn best verkochte en meest gerecenseerde album van alle drie is.

Wat zijn de plannen met Del Amitri? Gaat er ook nog een nieuw album komen? ‘Er zijn nog helemaal geen plannen gemaakt eigenlijk’ vertelt Currie. ‘We zijn nu net met de tour begonnen en we hebben het er nog helemaal niet over gehad. We zien wel of deze tour ook creatief wat gaat opleveren maar voorlopig heb ik na deze Del Amitri tour eerst nog een 3 maanden Low Reaches solotour door Amerika op de rit staan. Maar je weet maar nooit hoe zaken gaan lopen’.

Currie wordt weggeroepen om de soundcheck te gaan doen. Ik heb nog net de tijd te vragen of de Del Amitri tour ook nog Nederland gaat aandoen. ‘Vooralsnog staat alleen een tour door Engeland op de planning. De kaartverkoop gaat gelukkig heel goed dus we kunnen de tour nu al een groot succes noemen. Als er een zaal in Nederland is die ons durft te boeken komen we heel graag. Nederland is altijd heel goed voor ons geweest. Een erg fijn land en erg fijn publiek om voor op te treden’.