×

Recensie

Pop

31 mei 2021

Del Amitri

Fatal Mistakes

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Cooking Vinyl

Fatal Mistakes Del Amitri Pop 4 Del Amitri – Fatal Mistakes Written in Music https://writteninmusic.com

Er zitten nogal wat jaren tussen hun laatste plaat Can You Do Me Good? uit 2002 en het nieuwe album Fatal Mistakes, maar vanaf de eerste tonen van You Can’t Go Back, de openingstrack van hun zevende album, pakken ze je weer helemaal in. Maar weinig bands weten je met hun songs zo in te pakken als de band uit Glasgow. In een perfecte blend van pop en rock met immer pakkende gitaren, heerlijk melodische zanglijnen, de geweldige stem van zanger Justin Currie en die ongebreidelde energie die de songs precies de sfeer geeft die ze nodig hebben. Die openingstrack is het begin van een ‘return to magic form’.

De basis van het album ontstond nadat de band in 2018, na terugkeer in 2014, voor de tweede maal op een uitverkochte tour door Groot-Brittannië trok en Currie en Iain Harvie, de belangrijkste songschrijvers van de band, in een onverwachte inspiratieflow belandden. De songs bleven maar komen en de band kwam bij elkaar om in maart van dit jaar, samen met producer Dan Austin (Biffy Clyro, You Me At Six), in de studio bij elkaar om deze als band samenspelend op te nemen.

Del Amitri heeft vanaf hun debuutalbum in 1985 een onmiskenbaar eigen geluid gehad. Fantastische popmelodieën en dito zanglijnen gecombineerd met pakkend dan weer robuust gitaarwerk en natuurlijk die uit duizenden herkenbare prachtstem van Currie die je moeiteloos zijn fraaie verhalen intrekt.

Vooral met de albums Waking Hours (1989), Change Everything (1992) en met name het meesterstuk Twisted (1995) behaalden ze een legendarische status. Hun ‘laatste’ album Do You Do Me Good? (2002) was al net zo sterk. Zeer succesvol waren de mannen van Del Amitri ook nog eens met meer dan zes miljoen verkochte exemplaren wereldwijd en tal van tal van grote radiohits.

Nadat de band op pauzestand ging en Currie een drietal mooie soloalbums maakte, bleken die eerder genoemde terugkom-tours de opmaak voor Fatal Mistakes, het album waarop ze hun sound met frisse energie opnieuw uitvinden. Zowel Harvie als Currie zijn geweldige songschrijvers die met sterke melodielijnen songs schrijven die gelijk in je hoofd blijven hangen en waarbij te horen is dat van slijtage totaal geen sprake is.

Fatal Mistakes telt 13 nieuwe songs waarvan de kwaliteit af spat. Met de bandopstelling van twee gitaren, bas, drums en keyboards komt de alles wat de songs nodig hebben tot volle wasdom.  De prachtige eerste single van het nieuwe album Close Your Eyes And Think Of England, een sarcastische kijk op de Brexit, was gelijk al een schot in de roos. Vintage Del Amitri ook.

Fatal Mistakes kent weer handenvol mooie tracks. You Can’t Go Back, All Hail Blind Love en Musicians and Beer, het drietal songs dat het album opent maakt dat gelijk al volop duidelijk. De losse rocker Losing The Will To Live en de prachtballad Otherwise, weer zo heerlijk soulful door Currie gezongen, des te meer.

Met al net zulke sterke songs als I’m So Scared Of Dying, de akoestische ballad Mockingbird, Copy Me Now, Missing Person, Second Staircase, Lonely, zo’n van blues doortrokken akoestische ballad waar de mannen van Del Amitri een machtig patent op hebben en de lekker rockende albumafsluiter Nation Of Caners, heeft de band wel heel fijne nieuwe songs aan hun rijke oeuvre toegevoegd.

Fatal Mistakes is de wel heel sterke terugkeer van de Schotse band waarop, ondanks het feit dat ze 19 jaar alleen voor reünies nog bij elkaar leken te komen, ze weer net zo overtuigend klinkt als op hun beste albums. Fijn ze terug te hebben. 1. You Can't Go Back
 2. All Hail Blind Love
 3. Musicians And Beer
 4. Close Your Eyes and Think of England
 5. Losing The Will To Die
 6. Otherwise
 7. It’s Feelings
 8. I'm So Scared Of Dying
 9. Mockingbird, Copy Me Now
 10. Missing Person
 11. Second Staircase
 12. Lonely
 13. Nation of Caners