×

Recensie

20 oktober 2009

Steve Vai – Where The Wild Things Are

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Favored Nations

Steve Vai is een gitarist die in de loop der jaren een hele rits bijnamen heeft verworven: The Manic Mechanic, The Seven String Sorcerer en Wizard of the Strings zijn slechts een greep uit de stempels die hij kreeg opgeplakt. Geen wonder als je hebt gewerkt met verbaal sterk onderlegde types als Frank Zappa en David Lee Roth.

Steve timmert alweer zo’n 20 jaar als soloartiest aan de weg. Op zijn recente dubbel DVD Where The Wild Things Are is een volledig concert vastgelegd van zijn recente wereldtournee. Zijn begeleidingsband heet String Theories, geen gezelschap van gesjeesde natuurkundigen die met ingewikkelde polynomen en ondoorgrondelijke algoritmes het bestaan van 12 dimensies willen aantonen, maar een groep getalenteerde musici die wekenlang in training zijn geweest om de complexe Vai composities onder de knie, of beter in de vingers te krijgen.

Het repertoire bevat hoogtepunten uit Vai’s solocarrière, van zijn meesterwerk Passion & Warfare, Alien Love Secrets’en The Ultra Zone. Het zwaartepunt ligt echter op materiaal van zijn laatste album Real Ilussions / Reflections uit 2005. Afsluiter is het magistrale For The Love Of God dat in de studioversie een van de beste gitaarnummers is dat ooit werd opgenomen.

De bijna 3 uur durende show is vooral een genot voor mensen die zelf gitaar spelen en graag beter willen worden. De camera zoomt geregeld in op Vai’s vingers en toont de kijker bijna onmogelijke vingerzettingen en geeft zelfs de geheimen van het dubbelhandig tappen prijs. Ook de andere muzikanten komen veelvuldig in beeld waarbij de appetijtelijke violiste Ann Marie Calhoun bij de mannelijke kijkers ongetwijfeld favoriet zal zijn. Hoewel de lange show in een smaakvol theater in Minneapolis is opgenomen, valt er visueel relatief weinig te genieten. Vai beseft dat maar al te goed en heeft daarom grappige commentaren en one-liners in de montage verwerkt. Voor buitenstaanders is deze DVD zonder twijfel een waterval van noten of een exhibitie van speltechnisch vernuft, maar achter de enorme instrumentbeheersing gaan menigmaal knappe composities schuil. Minimalisten kunnen deze DVD beter mijden want het credo ‘in de beperking toont zich de meester’ is nu eenmaal niet op Vai van toepassing. Waarom makkelijk doen als het ook met het honderdvoudige aantal noten kan?

Vai geldt al enkele decennia als een van de meest begaafde gitaristen op deze aardbol en bevestigt met deze dubbel DVD dat die reputatie volstrekt gerechtvaardigd is.

Tracklisting Where The Wild Things Are:

Disc1 :

 1. Paint Me Your Face
 2. Now We Run
 3. Oooo
 4. Building The Church
 5. Tender Surrender
 6. Band Intros
 7. Fire Wall
 8. The Crying Machine
 9. Shove The Sun Aside
 10. I’m Becoming
 11. Die To Live
 12. Freak Show Excess
 13. Apples In Paradise
 14. All About Eve
 15. Gary 7
 16. Beastly Rap
 17. Treasure Island
 18. Angel Food
 19. Earthquake Sky

Disc2:

 1. The Audience Is Listening
 2. The Murder
 3. Juice
 4. Whispering A Prayer
 5. Taurus Bulba
 6. Liberty
 7. Answers
 8. For The Love Of God