×

Recensie

09 april 2016

Robert Jan Stips – Present To The Highest Pudding

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Just Entertainment

Op 5 juli 2015 bracht Robert Jan Stips een experimenteel recital in het Beauforthuis te Austerlitz. Op maar liefst 3 vleugels speelde hij de eerste drie albums van zijn oude liefde Supersister. Het was zelfs voor rasmuzikant Stips een uitdaging, een ware ‘tour de force’ want zoiets kun je natuurlijk niet even repeteren thuis. Een echte sprong in het diepe dus en terecht vastgelegd op deze dvd/cd, waarvan de titel, Present To The Highest Pudding, natuurlijk een samenvoeging is van de titels van de eerste drie Supersisterplaten.

De vleugels die Stips op die bloedhete middag (38 graden!) omringden waren de Fazioli, een ‘Italiaan, strak van toon’, de Steinway met ‘veel karakter’ en de net opgelapte ‘dame’, de Bechstein. Stips is van huis uit het meest bekend met de Duitse tak van de Steinway, de Steinweg, maar wisselde er in het Beaufort lustig op los tijdens de vele nummers die hij op het publiek afvuurde, iets wat op de dvd van dit concert ook goed in beeld wordt gebracht door diverse cameraposities en split-screens. Mede hierdoor is de dvd het interessantst; hier komt de indrukwekkende prestatie van Stips nog beter over dan op de cd. Hij moest het opnemen tegen tropische temperaturen, een lichte heesheid, drie vleugels en een stevige, uitdagende set die voor hem klaarlag.

Vanaf die memorabele openingsminuten van het debuut van Supersister, Present From Nancy, uit 1970 tot en met de balletmuziek van Pudding en Gisteren uit 1972; Stips voert zijn publiek mee op een boeiende muzikale reis door het veelkleurige, originele, soms lichtelijk bizarre en uitbundige dan weer zoete, intieme universum van Supersister. Een nummer als Mexico bijvoorbeeld schiet van ludiek, lichtvoetig naar dramatisch, klassiek en is, net als zovele stukken die Stips speelt, opvallend rijkgeschakeerd. Ook het combo Energy en Higher (van het album To The Highest Bidder) is een indrukwekkende – 9 minuten durende – passage in het concert die eindigt in een vlammend slot. Stips is een zelfverklaard popmuzikant, maar wel eentje met bijzonder veel bagage.

Natuurlijk lardeert hij het optreden met anekdotes, onder meer over She Was Naked, de onwaarschijnlijke bijna-top 10-hit uit 1970. Deze track, door Stips gebracht met het ‘bijbehorende’ Dona Nobis Pacem, vormt natuurlijk een van de grootste herkenningspunten in de set. Net als A Girl Named You en Radio, de single die Stips in zijn vertellingen even bij Radio Veronica brengt. Ook vergeet hij niet stil te staan bij zijn voormalige medebandleden Sacha van Geest en Ron van Eck en producer Hans Oosterhout, die alle drie zijn overleden inmiddels. ‘Good friendship never dies…’ Als jonge band moest Supersister vaak ‘s nachts opnemen aangezien de studio’s overdag doorgaans gekaapt werden door bekendere, hitgevoeligere artiesten. Het heeft hoe dan ook tot klassieke nummers geleid, zoveel blijkt eens te meer bij dit optreden.

Ten tijde van het album Pudding en Gisteren had de band overigens zoveel naamsbekendheid opgebouwd dat men meer studiotijd kon krijgen. Ook dit album straalt in de handen van Stips, achter de drie vleugels, weer in volle glorie. Judy Goes On Holiday bijvoorbeeld (destijds ingezongen op een parkeerplaats, vertelt Stips) is ronduit boeiend, net als het titelstuk dat hij in een versie van 15 minuten brengt. Hoewel wat anders van karakter (balletmuziek) past dit afsluitende stuk, met zijn soms ragfijne details en regelmatig opduikende zijsprongen (soms poppy, soms freaky) goed bij de overige werken binnen het concert.

Het is mooi dat dit bijzondere experiment, dat vorig jaar plaatsvond in Austerlitz, in beeld en geluid is vastgelegd. Pure nederpophistorie, gevat in bijzonder rijk en vooral grenzeloos pianospel.

Tracklisting Present To The Highest Pudding:

PRESENT FROM NANCY
1 Present From Nancy
2 Memories Are New / 11/8 / Dreaming Wheelwhile
3 Mexico / Metamorphosis / Eight Miles High
4 Intro Dona Nobis Pacem
5 Dona Nobis Pacem /
6 She Was Naked

TO THE HIGHEST BIDDER
7 A Girl Named You
8 No Tree Will Grow
9 Energy / Higher

PUDDING & GISTEREN
10 Radio
11 Intro Supersisterretsisrepus
12 Supersisterretsisrepus
13 Psychopath
14 Intro Judy Goes On Holiday
15 Judy Goes On Holiday
16 Intro Pudding & Gisteren
17 Pudding & Gisteren (Music For Ballet)

EXTRA’s
18 Introduction of the concert
19 Spiral Staircase