×

Recensie

Alternative

19 april 2024

The Serenes

Back to Wonder (vinyl)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Universe Productions

Back to Wonder (vinyl) The Serenes Alternative 4.5 The Serenes – Back to Wonder (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

The Serenes schreven in 1990 muziekgeschiedenis met hun prachtige debuut Barefoot and Pregnant. De opvolger liet even op zich wachten, maar het in 1993 verschenen Back to Wonder was wederom een prachtplaat. Kwam Barefoot and Pregnant zowel op cd als vinyl uit, het tweede album van The Serenes was alleen verkrijgbaar op cd. En dat bleef meer dan dertig jaar zo. Nu, in het kader van Record Store Day, is er dan eindelijk de vinylrelease van Back to Wonder. Barefoot and Pregnant kreeg eerder al een reissue op cd en vinyl via Re, het reissue sublabel van Excelsior. De gelimiteerde heruitgave van Back to Wonder wordt verzorgd door Universe Productions.

Het tweede album van The Serenes liet een mooi gerijpte band horen, die wat steviger en krachtiger klonk dan op de eerste plaat. Dat was deels de verdienste van producer Lou Giordano (o.a. Hüsker Dü, Moving Targets, Mission of Burma en Lemonheads), die de groep even sierlijk als krachtig wist vast te leggen. Binnen de band was er inmiddels overigens het nodige veranderd: Paul Dokter, die in 1988 de band had opgericht met Theo de Jong, was inmiddels vertrokken, evenals bassist Ale Bosma. Anno 1993 waren het zanger/gitarist Theo de Jong, drummer Joan Hooghiemstra en bassist Pyter Kuipers die samen The Serenes vormden.

De reissue van Back to Wonder is vanzelfsprekend een bijzonder welkome: de plaat laat prachtige melodieën, zuiver gitaarspel en krachtige uithalen horen. Hoewel The Serenes met het eerste album een wel heel grote indruk hadden gemaakt, laat deze opvolger wederom horen dat hier een uitzonderlijk goede gitaarband aan het werk was, zeker voor Nederlandse begrippen. De band had daarbij de potentie om ook internationaal potten te kunnen breken. De singles van destijds vormden een fraaie dwarsdoorsnede van de band. Ze laten nog eens horen dat The Serenes binnen de Nederlandse gitaarpop/rock de buitencategorie vormden: het stemmige, melodieuze Every Sunday, het loepzuivere, krachtige Feel Me en het breekbare, akoestische Here. Allen memorabele songs.

De overige tracks doen niet of nauwelijks onder voor dit trio: Spirit (Let Me Walk With You) is een onmiskenbare Serenes-song vol romantiek en tintelende gitaren. Millbank Wood zet de tijd stil en ontroert. Dreamscape dwarrelt als ochtendmist de speakers uit. Met de subtiele allure van Love Under Will en de pittigere songs Wider Green en All of These Days houdt de band de aandacht prima vast. Het titelnummer is een imposante staalkaart van The Serenes en dit album in het bijzonder: een muzikale achtbaan die het krachtige en het serene van de band bundelt in een memorabele song van bijna zes minuten. Het afsluitende, ingetogen en fraai heldere The Gathering of Eighteen Years of Silence laat dan weer de meer ingetogen kant van The Serenes horen.

The Serenes stopten in het midden van de jaren negentig. De gehoopte buitenlandse doorbraak is er na 1993 niet gekomen. Aan de kwaliteit van Back to Wonder heeft het niet gelegen in ieder geval, dat maakt deze reissue onmiskenbaar duidelijk. Die voert op fijne wijze terug naar de nazomer van 1993 en de periode daarna, toen The Serenes de nieuwe songs overal in Nederland live brachten. Daarnaast zou het natuurlijk mooi zijn als de band dankzij deze vinylreissue dertig jaar later weer nieuw publiek weet aan te boren.

Kant A:

 1. Spirit (Let Me Walk with You)
 2. Feel Me
 3. Every Sunday
 4. Millbank Wood
 5. Here
 6. Dreamscape

Kant B:

 1. All of These Days
 2. Wider Green
 3. Love under Will
 4. Back to Wonder
 5. The Gathering of Eighteen Years of Silence