×

Recensie

17 mei 2013

Alanis Morissette – Live at Montreux 2012

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Eagle

Voor het eerst in 10 jaar heeft de Canadees-Amerikaanse zangeres Alanis Morissette een live concert DVD uitgebracht. De zangeres die wereldwijd 60 miljoen albums verkocht trad juli 2012 voor de derde keer op tijdens het Montreux Jazzfestival. Dit keer in het kader van de Guardian Angel Tour ter promotie van haar laatste album Havoc And Bright Lights uit hetzelfde jaar. Ook voerde ze veel songs uit van Jagged Little Pit, haar succesalbum uit 1995, en een aantal van Flavors Of Entanglement uit 2008. Maar ze begon met I Remain, dat ze in 2010 schreef voor de film Prince Of Persia: The Sands of Time. Een song die maar liefst drie keer wordt uitgevoerd, elke keer net weer even anders.

De algehele indruk van de DVD is een positieve. Alanis Morissette maakt een zeer gelukkige indruk en zingt met haar unieke stem de sterren van de hemel. Ze heeft een sterke band achter zich staan en weet een uitstekende performance  neer te zetten. De mondharmonika in All I Really Want (van Jagged Little Pill) klinkt geweldig. Door de mix van oude en nieuwe songs laat ze in feite een staalkaart van haar imposante carriere zien en horen. Songs als Guardian en Havoc waren tijdens haar optreden in Montreux nog niet uitgebracht want het nieuwe album was nog niet daar. Maar vooral de laatste klinkt in al haar weemoedigheid bijzonder fraai.

Voor ware Alanis-fans is het zeker genieten van het massaal meegezongen Ironic, van You Oughta Know en Head Over Feet. Zelf ben ik van de laatste niet zo gecharmeerd. Ieder mag zo zijn of haar eigen voorkeur hebben wat Alanis’ songs betreft, zelf ligt de mijne bijvoorbeeld bij Flinch waar haar kwaliteiten als songwriter prima tot uiting komen. Maar bijvoorbeeld ook bij het dramatische en psychedelisch rockende Citizen Of The Planet en het eveneens van Flavors of Entanglement afkomstige Versions of Violence.

Gedurende het ruim anderhalf uur durende concert komt Alanis steeds meer op dreef wat de derde uitvoering van I Remain eigenlijk nog de beste maakt. Erg sterk zijn ook het spacey Numb en Hand In My Pocket. Ze heeft Thank U tot eind bewaard, ze gebruikt deze song van Supposed Former Infatuation Junkie (1998) om het publiek in Montreux te bedanken. Dat zingt soms spontaan mee. De DVD registratie is van hoge kwaliteit en volgt niet alleen Alanis Morisette maar ook haar bandleden: Julian Coryell ( gitaar), Michael Farrell ( keyboard), Jason Orme (gitaar), Cedric Lemoyne (bas) en Victor Indrizzo ( drums).

Live at Montreux is ook op Blu-ray en op cd uitgebracht. Niet alle songs op de DVD staan echter op de CD, dat zijn Forgiven, Citizen Of The Planet, Uninvited en I Remain 2 en 3.

Tracklisting Alanis Morissette. Live at Montreux 2012:

 1. I Remain
 2. Woman Down
 3. All I Really Want
 4. You Learn
 5. Guardian
 6. Flinch
 7. Forgiven
 8. Hands Clean
 9. I Remain
 10. Citizen Of The Planet
 11. Ironic
 12. Havoc
 13. Head Over Feet
 14. Versions of Violence
 15. I Remain
 16. You Oughta Know
 17. Numb
 18. Hand In My Pocket
 19. Uninvited
 20. Thank U