×

Concert

20 augustus 2023

Van postpunk tot afrobeat op Zomerparkfeest 2023 (1)

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Op donderdag 17 augustus startte de 45ste editie van het vierdaagse festival Zomerparkfeest (ZPF) in Venlo. Zoals gewoonlijk staat het festival bol van het muzikale aanbod uit verschillende genres, maar het is niet alleen muziek. Ook kunst, literatuur, film maken deel uit van het gevarieerde programma van Zomerparkfeest dat ooit begon als buurtfeest in Venlo-Oost, maar al gauw groeide tot één van de grootste meerdaagse gratis toegankelijke festivals van het land, met maar liefst 1100 vrijwilligers en zo’n tien tot vijftien duizend bezoekers per dag.

Voorzitter Marc Nelissen opent het festival om 19:00 uur op het hoofdpodium Main met trots door de aankondiging van de eigen productie Beats Bonanza The Opening Extravaganza. Een multidisciplinaire voorstelling met muziek, dans en graffiti onder leiding van Samir Ait Moh, onder andere bekend van Moksi. Het is een tijdreis terug naar de jaren negentig en beginjaren van deze eeuw met een mix van bekende en minder bekende dance en urban nummers. Tijdens de act wordt op het podium een muur met graffiti bewerkt door kunstenaar Vincent Huibers en twee dansgezelschappen met jeugdige dansers. Dansgezelschap Oxygen en dansschool Urban Dance Studio geven acte de présence. De verschillende uitingen staan representatief voor wat ons dit festivalweekend te wachten staat.

In het Teatro, een kleine tent met een vaste tribune staan diverse lezingen, interviews en voorstellingen geprogrammeerd. De eerste activiteit op donderdagavond is een lezing van schrijver en presentator Remy Gieling over artificiële intelligentie. AI staat enorm in de belangstelling, gestimuleerd door de introductie van chatGPT en ZPF speelt daar slim op in. De tribune zit vol als de TV-persoonlijkheid opwachting maakt en zijn lezing met veel professioneel enthousiasme begint. Hij neemt ons mee in de geschiedenis van AI, dat al veel langer als term bestaat dan menigeen vermoedt. Zo werd er in 1956 al gebrainstormd over zelfdenkende computer, al tientallen jaren voordat de eerste personal computer, met opstartdiskette en zonder harde schijf op de markt werd gebracht. Al lang worden er robots ontwikkeld, maar AI veroorzaakt pas nu een ware technologische revolutie door het generatieve karakter, computers die zelf teksten, foto’s of video’s genereren. Ook de filosofische en ethische kant wordt door Gieling belicht, waarbij het gaat om vragen als: accepteren we straks een medische consult door een computer, nu testen al laten zien dat dat goed mogelijk is, zelfs op een empathische manier. Gieling zet het publiek, dat op zijn navraag al uit een flink aantal chatGPT gebruikers bestaat, in elk geval goed aan het denken.

Even laten pikken we in de Arena, het middelgrote podium in de tent nog iets mee van de postpunk formatie Marathon. In mei van dit jaar brachten ze hun gelijknamige EP Marathon uit en ze maakte furore tijdens de popronde en op Noorderslag. De rauwe gitaarklanken en harde beats galmen door de tent en brengen het aanwezige publiek in vervoering. De ruige bewegingen van de bandleden, waarbij hun haren wild in het rond geslingerd worden vormen een indrukwekkend schouwspel. Ook hier geldt weer, muziek is niet alleen om te luisteren maar ook om naar te kijken, waarmee het een totaalbeleving wordt.

[tekst The Haunted Youth: Ron Loontjes] België, de kweekvijver van Europa voor alternatieve rock, levert de absolute verassing van de donderdagavond. Het Belgische The Haunted Youth komt met ijzersterke songs, die het midden houden tussen schoegaze zoals Cocteau Twins en bezwerende galmgitaarlijnen zoals Bauhaus, X mal Deutschland en The Cure, maar ook subtiel opgebouwde uitbarstingen zoals The War On Drugs. Luister naar het in november 2022 uitgebrachte debuutalbum Dawn Of The Freak en het wordt je duidelijk hoe de 29-jarige Joachim Liebens de aandacht weet te trekken en ook weet vast te houden. Na dit optreden is het duidelijk dat Joachim Liebens uit Hasselt in TGV-tempo er voor zorgt dat vrijwel heel Europa aan zijn voeten ligt. Iedere song klinkt superb, met een echte Cure saus. En dat voor een band die nog niet zo lang in de echte wereld meedraait.

Het knusse podium Amigo, de sinds enkele jaren nieuwe naam voor het Vriendenpodium staat elk jaar bij ZPF ook garant voor mooie verrassingen. Ook op de donderdagavond met de in Frankrijk gevestigde band, maar met internationale bezetting, Songø. De band is in 2018 opgericht in Rennes en bestaat uit de Zuid-Afrikaanse zangeres Sisanda Myataza, Yoann Minkoff en Mael Loeiz Danion, respectievelijk gitaar/achtergrondzang en keyboards en Burkinabe-drummer & multi-instrumentalist Petit Piment. Myataza hebben we eerder gezien en gehoord in haar geboorteland, bij het Capetown Jazz Festival in 2017. Toen we Myataza daarmee confronteerde vlakvoor hun optreden, viel ze bijna van verbazing achterover. Zo ver van haar geboorteland en dan een journalist ontmoeten die haar in Kaapstad gezien heeft. Ze vertelt ons dat ze Zuid-Afrika verruild heeft voor Bristol in de UK, waar ze nog wel e.e.a in jazzformaties doet, maar met Songø is het een eigen uiting van Afropop. Met haar soulvolle stem beroert ze het publiek met power die niet alleen in haar zang tot uiting komt, maar in haar gehele zeer bewegelijke performance. De nummers zijn doordrenkt met opzwepende ritmes en expressiviteit. Kortom: een zeer geslaagde act.

We sluiten de donderdagavond af met de Turks-Nederlandse groep Altin Gün, die inmiddels op heel wat festivals opgang maakt. Met in de lead zanger en bağlama speler Erdinç Ecevit Yıldız en zangeres Merve Dasdemir. De band heeft onlangs hun vijfde album Aşk uitgebracht en in 2021 de CD Yol dat zeer goed ontvangen werd in de recensies. In de zoete songs verenigen zich de westerse invloeden met diepgewortelde Turkse tradities. Met elektronische effecten doorspekt en de mooie baspartijen van muzikale motor Jasper Verhulst komen de prachtige zangpartijen heel mooi tot hun recht. Een mooi hoogtepunt van de eerste avond ZPF 2023.

Op vrijdagavond, of eigenlijk het is de nog late middag, starten we met een mooi project Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaat Vreemd. Een muzikale reis langs verschillende genres zoals pop, folk, indie, rock, hip-hop en jazz. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) ging in Limburg op zoek naar muzikale talenten, die het aandurfden met de bigband van het Concertgebouw de synergie te vormen tussen hun eigen stijl en de geroutineerde bigband arrangementen van JOC. Samen met Jodymoon, Ar-Jane, Martin Sillen, Yila en Absent Chronicles & Simon Pingen hebben ze gerepeteerd om muzikale ideeën uit te wisselen en een bigband impuls te geven aan de muziek van deze artiesten. De primeur vond plaats met een try-out in Den Bosch, daarna vandaag het optreden in het Julianapark in Venlo en op 9 september vindt nog een uitvoering plaats in Maastricht. JOC bijt de spits af met het zang-gitaarduo Jodymoon, dat bestaat uit zangeres Digna Janssen en gitarist/multi-instrumentalist Johan Smeets. Jodymoon bestond in 2021 vijftien jaar en naar aanleiding daarvan werd het album Firestone uitgebracht dat vooral de live sfeer uitademt. Vanavond met JOC stralen de de frisse songs duo een flinke dosis swing uit waarbij Smeets wordt uitgedaagd tot geslaagde solo’s die menig jazzgitarist niet zouden mistaan. Na Jodymoon is het de beurt aan de Maastrichtse rapper Yila. Zijn malse hiphop nummers mixen heerlijk de complexe jazzarrangementen van JOC. Het project laat prachtig zien hoe goed pop en jazz samen kunnen gaan waarbij grenzen verlegd worden en een breed publiek in aanraking komt met de bigband cultuur.

We blijven op het podium Amigo voor een brokje jeugdsentiment van weleer. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat een groep Molukse vluchtelingen naar Venlo kwam om daar een nieuw bestaan op te bouwen. De Molukse gemeenschap in Venlo is nog steeds groot en voor een groot deel in Venlo-Zuid waar veel mensen van Molukse komaf wonen. De programmeurs van Zomerparkfeest schenken op een bijzondere wijze aandacht hieraan door het programmeren van Massada, die ook nog ‘s 50 jaar bestaan. Ze worden met gevoel voor deze bijzondere historie aangekondigd door oud ZPF-voorzitter Rom van Strijp en een woordvoerder uit de Molukse gemeenschap. Oprichter en leadzanger Johnny Manuhutu vormt nog steeds het hart van de band, daar waar de samenstelling en mate van activiteiten sterk varieerde na hun hoogtijdagen in de ’70er en ’80er jaren. Manuhutu, die als kind in 1951 naar Nederland kwam en in zijn eerste jaren opgroeide in een kamp in de buurt van Huizen, richtte begin ’70 jaren de band op toen nog onder de naam, jawel, The Eagles. Toen de Amerikaanse Eagles even later wereldfaam kregen veranderden ze de naam in 1973 in Massada. De band speelt heel strak en professioneel. De latin-rock neigt naar jazz en schuurt lekker aan tegen de muziek van bijvoorbeeld Santana en valt zeer goed in de smaak van het Venlose publiek.

Tussendoor pikken we nog vleugjes mee van optredens van de hippe afrobeat van Cavolo Nero die een set spelen op het podium Amigo, alsmede de hippe en lekkere indie van de Toegift in de Arena.

Op het hoofdpodium staat daarna het project Sloper geprogrammeerd, geïnitieerd door drummers Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) en Mario Goossens (Triggerfinger) die met hun dubbel drumset Rock ‘n Roll door het Julianapark zouden blazen. Zouden, want helaas door ziekte moet de band op het laatste moment afblazen in plaats van blazen. De programmeurs zijn er wonderwel in geslaagd om op de zeer korte termijn vervangers te vinden met het trio Ramkot, die met hun veel jongere carrière niet veel onderdoen voor de zieke routiniers. Ramkot is opgericht in Gent door de broers Tim (zang, gitaar) en Tom (drums) Leyman en Hannes Cuyvers (zang, bas). Ze maken ruige rock, knoert hard met alles wat daar bijhoort, zoals headbanging. Eerder dit jaar brachten ze hun eerste album In Between Borderlines uit waarmee een nieuwe ster aan het hardrock firmament gezet is.

We sluiten de vrijdagavond ZPF 2023 af met de zeer populaire zangeres en pianiste Karsu. Karsu Dönmez is in 1990 geboren en opgegroeid in Amsterdam en heeft ouders met Turkse roots. In haar songs zit invloed van jazz, pop, blues en Turkse volksmuziek. Haar songteksten hebben een persoonlijke noot. Het Julianapark is vol als de band van Karsu aantreedt. De band is zeer professioneel, strak en geroutineerd en Karsu betovert gemakkelijk het publiek met haar heldere stem en charismatische uitstraling. Geslaagde afsluiter van de eerste twee dagen Zomerparkfeest 2023. Het verslag van zaterdag 19 en zondag 20 augustus leest u hier.