×

Concert

22 augustus 2023

Gesmeerde Nederpop en enkele mooie parels – Zomerparkfeest 2023 (2)

Geschreven door: Wouter Schenk

• fotografie door Wouter Schenk

Op de derde dag van het jaarlijkse vierdaagse gratis festival Zomerparkfeest 2023, op zaterdag 19 augustus, worden de bezoekers, tijdens de traditionele “picknick der Gebroken harten” verrast met een malse regenbui. De Picknick is een geliefd onderdeel, een volksfeest waarbij de liefhebbers picknickmanden vol lekkers meenemen en vertoeven op het terrein voor het intieme podium Amigo, waar verschillende bands met disco, pop en smartlappen zorgen voor de muzikale omlijsting. Dit onderdeel straalt misschien nog wel het meest de oorspronkelijke sfeer van Zomerparkfeest (ZPF) uit, gefundeerd op het buurtfeest dat het festival ooit was. De regen weerhoudt de minnaars van het feest in het Julianapark in Venlo er niet van uitgebreid te picknicken, bewapend met paraplu’s en poncho’s.

De zon schijnt alweer en de paraplu’s zijn verdwenen als vocaliste Latanya Alberto haar opwachting maakt op het podium Amigo. Na de picknick is weer tijd voor wat meer serieuze cultuuruitingen in veelomvattende pallet dat door ZPF wordt aangeboden aan muziek, kunst, dans, film en literatuur. Alberto is veelzijdige zangeres afkomstig uit Amsterdam. Na een debuut EP in 2018 starte ze haar professionele carrière als artiest in 2019. In 2021 bracht ze haar album The Royal Escape uit met heerlijke soulvolle songs en kleurrijke invloeden van jazz en r&b in haar composities. Van dit album brengt ze in Venlo de titels Royal, Red Flags en Wake Up. Dat laatste stuk ligt heerlijk in het gehoor met spannende polyritmiek en de gevoelige mooi gepolijste stem van Alberto. Zij is één van die parels die je op Zomerparkfeest kunt ontdekken, we gaan haar in de gaten houden!

De Arena vormt één van de drie grote podiums, naast Main en Amigo. De tent die dit jaar het podium Arena omhult is wat kleiner dan die van vorig jaar. Dus het is lekker vol als daar aan het begin van de avond Roosbeef optreedt, de band, die in 2003 werd opgericht door de toen 15-jarige zangeres en toetseniste Roos Rebergen uit Duiven. Rebergen kreeg het vak met de paplepel ingegoten, zo was haar vader straattheatermaker en organiseerden haar ouders jaarlijks een min festival op het erf van de boerderij waar ze woonden. Twintig jaar later heeft ze verschillende albums op haar naam staan, waaronder het begin dit jaar uitgebrachte Zomer in Nederland. Haar speelse songs met soms prikkelende teksten zorgen voor een opgewekte ambiance in de warme tent, die goed aanslaat bij het aanwezige publiek.

Met Roosbeef zijn we al goed in de sfeer van de Nederpop beland en dan is de overgang naar een van de grootste namen van de Nederpop, Frank Boeijen niet zo groot. Op het hoofdpodium staat Boeijen met zijn band, naar door de organisatie vermeld het enige live optreden op een festival in Nederland dit jaar. Boeijen die de Nederpop zelf heeft vormgegeven, tegelijk met Doe Maar en Toontje Lager, is tegelijk nog de enige van deze drie Nederpop grootheden die nog actief is met zijn Frank Boeijen Groep, waar de geroutineerde gitaristen Ger Hoeijmakers, oorspronkelijk uit het nabije Sevenum en Peter van Benthem, die naast professioneel musicus ook interieur architect is, ook vanavond deel van uit maken. Inmiddels staat Boeijen meer dan 40 jaar op het podium en heeft hij met Subliem Gebaar maar liefst 30 albums op zijn naam staan. Zijn aantrekkingskracht zorgt voor een vol terrein in het Julianapark, waar de song over dat andere bekende park, in Nijmegen, Kronenburg Park, natuurlijk niet mag ontbreken op de setlist. De band van Boeijen speelt zeer gedreven en strak. Live klopt het als een bus en trakteert Boeijen en zijn bandleden de toehoorders in Venlo met een fraaie en gesmeerde show.

In Teatro, een klein intieme zaal, zijn we even later getuige van het interview met Lale Gül, schrijfster die in 2021 debuteerde met de autobiografische roman Ik ga leven, waarmee ze in dat jaar de NS Publieksprijs won. Gül is in 1997 geboren in de Amsterdamse Kolenkitbuurt in een streng Islamitisch Turks gezin. Gül vertelt over haar eigen leven, dat model stond voor de roman. Tot haar 17e bezocht ze elke zaterdag een streng Islamitische school als aanvulling op het reguliere onderwijs, waar alles in het teken stond van het leren van strenge regels. Geen films en series kijken, geen make-up, niet daten, uitgaan en feesten is verboden, is een kleine selectie uit de normen die golden in het milieu waar ze zich in bevond en waar ze zich uit bevrijd heeft en daarvoor wel de prijs betaalde dat ze geen contact meer heeft met haar familie. Gül laat in haar boek en tijdens het boeiende interview heel scherp zien hoe streng Islamitisch fundamentalisme een keurslijf aanbrengt en het leven kan tekenen van jonge mensen die sterk in hun vrijheid beperkt worden.

Via een korte blik op het Mexicaanse gezelschap Son Rompa Pera, dat met de gebroeders Gama op een zeer opzwepende manier de traditionele marimba tot leven wekt, belanden we aan het einde van de avond weer in de Arena.

Daar staat het uit Utrecht afkomstige duo Staatseinde, Andy Dufter en Der Neo met een pulserend mengsel van electro, synthpop, new wave en prikkelende en ironische zang. De uitingen van Staatseinde doen denken aan het illustere en 50 jaar geleden baanbrekende Kraftwerk met hun buitenaards aandoende kleding en titels als Ende der Zukunft, Ruimtevaart vooruit, Mind the gap en Sternenfahrer, Der Kosmonaut, Kernkrach. De knoertharde beats van Dufter worden nog eens overstemd door de harde absurdistische zang van Neo. Dufter heeft eerder geworteld in de techno scene van Berlijn en Neo heeft zijn sporen eerder verdiend in stromingen als wave en grunge. Samen brengen ze wat ze zelf noemen de Neue-Niederländische-Welle. Een bijzondere afsluiter voor deze avond.

De laatste dag van ZPF 2023, zondag 20 augustus starten we in Teatro met de uit Iran afkomstige Mohammad Reza Mortazavi. Hij is geboren in Isfahan en woont nu als componist en muzikant in Duitsland. Met de percussie instrumenten tombak en daf neemt hij het aanwezige publiek op virtuoze wijze mee op een haast spirituele ontdekkingsreis van ritme en klanken. Het is verbluffend hoe Mortazavi deze instrumenten bespeelt, waarbij hij met zijn zelf ontwikkelde vaardigheid in staat is om de klank van de trommels al spelend te veranderen.

(Hallo Venray. Foto: Ron Loontjes)

In Arena staat even later de gerenommeerde band Hallo Venray. Je zou zeggen, met het op 25 km van Venlo liggende Venray spelen ze bijna een thuiswedstrijd, maar ze komen toch echt uit Den Haag. In 1987 opgericht en de naam werd ontleend aan het NCRV radio programma Los Vast dat op zaterdagmiddagen vanaf een locatie werd uitgezonden en steevast door presentator Rietman werd begonnen met “Hallo …..”  met plaatsnaam van de locatie.

[tekst Ron Loontjes:] Oprichter Henk Koorn maakt nog altijd deel uit van het trio, naast Henk Jonkers op drums. Zonder de naar Portugal geëmigreerde Peter Konings. Het zal voor de fans van Hallo Venray wennen zijn. Desondanks spelen ze nog steeds de sterren van de hemel. Alsof ze nog 35 jaar voor de boeg hebben. Garage rock ten top. Lees het interview dat collega Edwin Hofman vorig jaar met Henk Koorn had.

Bij het hoofdpodium snuiven we nog wat op van Goldkimono met pop, hip hop en vleugjes surfrock. Ze maken echter niet veel indruk en blijkbaar ook niet bij het publiek dat door babbelt tijdens het optreden. Dat gebeurt in Venlo overigens ook tijdens concerten die wel veel indruk maken en die onhebbelijkheid heeft ZPF wellicht te danken aan het oorspronkelijke karakter van een buurtfeest. Hoewel, gepraat tijdens concerten komt tijdens andere festivals – en niet de minste – ook voor, iets wat behoorlijk irritant kan zijn.

Dé hoofdact van zondag, voor het Limburgse publiek zeker, is ongetwijfeld Rowwen Hèze uit het naburige America. Het kerkdorp America, deel uitmaken van de gemeente Horst aan de Maas, ligt in de Peel en daar zijn de mannen van Rowwen Hèze opgegroeid en gevormd, de voedingsbodem voor hun melodische en opzwepende dialectnummers. De songs gaan vaak over het leven in de regio en zijn gefundeerd op frivole melodieën, die een sterke dosis folk en tex-mex bevatten. Rowwen Hèze is in 1985 opgericht als voortzetting van de eerdere band The Legendary Texas Four, toen zanger Jack Poels zich bij deze band voegde onder de voorwaarde dat hij nummers in het plaatselijke dialect mocht toevoegen aan het repertoire.

De naam slaat op de zonderlinge dorpsfiguur Christiaan Hesen die leefde van 1853 tot 1947 en de bijnaam “Ruige Hesen” had, in het dialect Rowwen Hèze. Samen met Normaal mag Rowwen Hèze zich voegen tot de bekendste Nederlandse dialectbands. Het repertoire kent verschillende hits die in heel Nederland bekend zijn en ook vanavond op de setlist staan, zoals De Piel in Brand, Zondag in ‘t Zuiden en de kraker Bestel Mar. Het enthousiasme in het volle Julianapark wordt door Rowwen Hèze tot een hoogtepunt gedreven op zondagavond, waarbij naast bier drinken ook bier gooien tot publiekshandeling wordt gemaakt. Het geeft het Limburgse feest een bijzondere en spetterende tint.

De Limburgse energie wordt daarna omgetoverd in de gelaagde energieke sound van Bruut! uit Amsterdam. De behaaglijke plek voor de Amigo wordt door Bruut! moeiteloos omgetoverd in een dansvloer. De muziek van het meer dan tien jaar bestaande Bruut!, dat bestaat uit Maarten Hogenhuis (sax), Folkert Oosterbeek (hammond), Thomas Rolff (double bass) en Felix Schlarmann (drums), laat zich niet gemakkelijk in een hokje duwen. Volgens de band zelf vormen ze zelf hun genre, dat toch flink aan schuurt tegen jazz. De ritmes zijn opwindend en dansbaar. Ten opzichte van het eerdere werk van Bruut! zit er nu veel electro in de composities, hetgeen extra spanning brengt en goed in de smaak valt bij het dansende publiek.

We sluiten Zomerparkfeest 2023 af met nog een blik in de Arena naar het illustere duo Kokoko!, bestaande uit Xavier Thomas en Makara Bianko, die deels zelf van afval gemaakte instrumenten bespelen en daarbij wervelende politiek geëngageerde teksten zingen. Het is eigenlijk een onderdeel van het gelijknamige grotere muziekcollectief uit Kinshasa uit Congo. Met gedurfde electro, rauwe afrobeat, hypnotische dance en bevlogenheid brengen ze het in de Arena aanwezige publiek in vervoering. Een pittige afsluiter van Zomerparkfeest 2023, dat met een geoliede organisatie en een gevarieerd programma de boeken in gaat, zodat we er met genoegen op terug kijken.

(Deel 1 van het verslag ZPF 2023 vindt u hier).