×

Concert

08 april 2019

The Comet Is Coming virtuoos in Paradiso Noord

Geschreven door: Steven Frölke

Dat Shabaka Hutchings een fenomeen op de sax is die zich mag meten met de allergrootsten, is al jaren duidelijk. Bewijsstukken genoeg: Burn, Lest We Forget What We Came Here To Do, Your Queen Is A Reptile (onze favoriete plaat van 2018) van zijn band Sons of Kemet, Wisdom of Elders van Shabaka and the Ancestors en natuurlijk de twee albums die hij met zijn electronic outfit The Comet is Coming uitbracht. Met het recent uitgebrachte Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery zelfs wederom een artistiek meesterstuk; het is een gelaagd en stimulerend werk van begin tot eind.

comet22

Because The End Is Really The Beginning, het prachtige intro dat het album kent is vanavond ook de start van hun concert. Daarmee neemt de band van Hutchings flink de tijd om een legendarisch concert in te luiden, en wanneer het nummer vloeiend overgaat in Birth Of Creation barst het feest echt los. Er zijn al ruim tien minuten voorbijgegaan wanneer dat eerste bedrijf voorbij is, en daarin is genoeg gebeurd. Een werkelijk waar spektakel heeft plaatsgevonden, met een versie van de knaller Birth Of Creation die de studioversie overstijgt. Drummer Max Hallett gooit het ritme meerdere malen om, en de meest enerverende minuten zijn nog wanneer geheel onverwachts een hiphopritme uit de speakers knalt.

Dat is dan meteen ook een tekenend moment voor de hele avond. Het concert is ronduit een herinterpretatie van het eigen werk, waarbij alle nummers opnieuw worden gespeeld met verwijzingen naar verschillende genres. Elektronisch (IDM en zelfs drum ‘n bass), harde rock (zoals in Blood Of The Past), hiphop en zelfs ska lijken voorbij te komen vóórdat er een keer ‘echte’ jazz wordt gespeeld – toch wel het genre waarin je The Comet Is Coming het snelst onder zou categoriseren – maar uiteindelijk blijven ze achter in het genreloze. Het verkennende nieuwe.

comet

Een zeer belangrijk element van de gespeelde muziek is toch wel de alom aanwezige synthesizers, gespeeld door toetsenist Dan Leavers. Zijn sounddesign is een schot in de roos, en biedt een scheut psychedelica in de vorm van flink distorted analoge synths om het geluid van de band een stuk eigenzinniger en ronduit spacend te maken.

Nog meer dan op de plaat speelt Dan Leavers een vooraanstaande rol tijdens de liveshow. Zijn synths bepalen de sfeer, de saxofoon bepaalt de chaos. Op Unity krijgt Leavers het podium voor zichzelf, en neemt een flink aantal minuten de tijd om buitenaardse geluiden en sferen te creëren, en pas wanneer hij vindt dat hij zijn werk gedaan heeft mogen Shabaka en Hallet ook nog even langskomen – maar Unity blijft het kunstwerkje van Dan Leavers.

Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery, de vers gedrukte plaat van het trio, doet het uitstekend live. Tijdens een kort intermezzo noemt Leavers de ietwat absurde naam van de plaat eventjes, droogjes gevolgd met “We’re still tryna workout what that means”. Het hyperactieve karakter van eerder uitgebrachte platen wordt wat meer afgewisseld met adempauzes, wat de finale van het chaotische en geniale Super Zodiac maar al te beter maakt.

The Comet Is Coming is het logische resultaat van het bij elkaar plaatsen van drie ware virtuozen, met toch wel als uitschieter King Shabaka. Want wat een koning is hij toch!