×

Concert

20 januari 2017

Krachtig Hammerfall overtuigt in de Ronda

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Op deze steenkoude maandagavond maken we ons op voor een potje onvervalste power metal. Eén van de absolute vaandeldragers van dit genre, het uit Zweden afkomstige Hammerfall, doet de Ronda in Utrecht aan. Ze worden op deze Built to Tour 2017 bijgestaan door Gloryhammer (Sco) en Lancer (Swe).

8t4a9302-18t4a9314-1

Hammerfall is hier neergestreken om het laatste album Build To Last te promoten, maar eerst mogen de landgenoten van Lancer het publiek vermaken met hun aanstekelijke power metal. De nieuwe plaat van Lancer Mastery is precies nu uit via Nuclear Blast Records. We hebben er nog geen noot van gehoord maar wat we voorgeschoteld kregen in de Ronda klonk zeker niet onaardig. Lancer brengt hun muziek met overtuiging en heeft geen moeite het publiek enthousiast te krijgen. Het volume stond jammer genoeg nog wel wat laag maar verder hebben we een prima optreden gezien.

8t4a9364-18t4a9375-1

Gloryhammer heeft duidelijk al heel wat meer fans. De inmiddels goed gevulde Ronda ontvangt de band enthousiast en er wordt vanaf de eerste noten van Rise of the Chaos Wizards luidkeels meegezongen. De set bestaat uiteraard uit nummers van hun debuut album Tales from the Kingdom of Fife (2013) en het laatste album Space 1992: Rise of the Chaos Wizards (2015). Bij Hail to the Grail weet Gloryhammer de hele zaal mee te krijgen, en na het eindeloos scanderen van het publiek (Hoot! Hoot! Hoot!) is het tijd voor The Hollywood Hootsman! Zanger Thomas Winkler draagt het publiek op de door hem aangewezen fan (Theo genaamd voor deze gelegenheid) crowdsurfend over het publiek naar de bar te dirigeren en met twee pullen bier retour te komen. Dit lukt zonder ook maar een druppel te morsen waarna bassist Jamer Cartwright, volgens goed gebruik, de pullen in  één teug achterover slaat. Muzikaal zat het ook wel goed met deze zeer vermakelijk band. En met The Unicorn Invasion of Dundee wordt dit sterke optreden afgesloten.

8t4a9777-1

8t4a9674-18t4a9579-1

Sterk is ook het laatste wapenfeit van Hammerfall Built To Last (2016).  Uiteraard komt dit album vandaag flink aan bod, maar ook het inmiddels legendarische debuut Glory to the Brave wordt deze avond geëerd. De band rond gitarist en meesterbrein Oscar Dronjak gaat knallend van start met Hector’s Hymn en onze Zweedse vrienden hebben er zichtbaar zin in. De nummers worden zeer strak vertolkt en de nieuwe drummer Johan Koleberg blijkt een waardig opvolger van zijn voorgangers. De set beslaat het gehele rijke twintigjarige (!) oeuvre van de band en speciaal voor het jarige debuut wordt er een prachtige medley ingezet van dit album. Het is mooi om te zien hoe makkelijk en zuiver zanger Joacim Cans na al deze jaren nog zingt. Pachtige versies van Renegade, Crimson Thunder en Glory of the Brave onderstrepen dit nog maar eens. Joacim laat nieuwe fans nog even horen hoe Let the Hammer Fall moet worden meegezongen. En dit wordt uiteraard uitbundig overgenomen door de fans die de heren al vaker aan het werk hebben gezien. Deze sfeer wordt de rest van de avond vast gehouden en er komen nog vele muzikale hoogte punten (Last Man Standing!) maar na Punish and Enslave is het toch echt afgelopen.  De toegift bestaat uit de nieuwe kraker Hammer High, Bushido en uiteraard  Heart on Fire. Met dit steengoede optreden bewijst Hammerfall dat power metal  nog altijd zeer populair is Nederland, en niet alleen bij onze oosterburen; Hammer High!