×

Concert

03 september 2023

Vandenberg geeft een overtuigende en sfeervolle albumpresentatie in de Boerderij te Zoetermeer

Geschreven door: Remco Kreft

• fotografie door Lenn Photography

Setlist

 1. Hit The Ground Running
 2. Freight Train
 3. Your Love Is In Vain
 4. Fool For Your Loving
 5. Shadows Of The Night
 6. Sailing Ships
 7. SIN
 8. Ride Like The Wind
 9. Wait
 10. Different Worlds
 11. Light It Up
 12. Here I Go Again
 13. Burning Heart
 14. Friday Night

Op 28 augustus 2023 komt het nieuwe album van Vandenberg uit, met de kort maar krachtige titel: SIN. Op deze heugelijke dag zijn wij getuige van de albumpresentatie in de boerderij te Zoetermeer. Het voorprogramma wordt vanavond verzorgd door Tiffany Kills.

Tiffany Kills is een (hard) rock band geleid door zanger en frontman John Jaycee Cuijpers (o.a. Ayreon, Supersonic Revolution en Paraying Mantis). Hij weet te vertellen dat meer dat de helft van de band Duits is en dat kan wel kloppen want we zien een paar bekende gezichten. Aan de rechterkant van het podium staat gitarist Mathias Dieth, die we nog kennen van U.D.O. (Udo Dirkschneider / Accept). En aan de linkerkant staat Christian Tolle, ook geen onbekende uit de Duitse AOR-scene. Een zeer ervaren band dus en dat merk je eigenlijk al vanaf de eerste noten. De band opent met het nummer Pull The Trigger en het is strak en overtuigend. Zanger John Jaycee stipt nog even aan dat het eigen nummer zijn die ze spelen en het mooi gezongen You Rock My World blijk dan ook van zijn hand te komen. De band heeft zelfs een achtergrondzangeres meegenomen die de vocalen van John zeer verdienstelijk aanvult. Het muzikale verleden van Mathias is terecht ook in de set verweven. Zo komen er maar liefst twee nummers van U.D.O. (Living In An Frontline / Break The Rules) voorbij en als afsluiter Balls To The Wall van Accept. Het opreden van Tiffany Kills komt hiermee tot een passend en luidkeels meegezongen einde.

En dan de band waar we allemaal voor gekomen zijn. Neerlands meest iconische rock gitarist staat met zijn band Vandenberg eindelijk weer op de bühne. Uiteraard op de plek bij uitstek voor een classic rock concert, de Boerderij te Zoetermeer. Na een wat voorzichtig en gespannen “Adje, Adje” is het dan zover. De bandleden verschijnen één voor één op het podium, met natuurlijk als laatste de gitaarmeester zelf. Wat meteen opvalt is dat drummer Koen Herfst niet achter de drumkit zit. Adriaan vertelt later dat Koen een (arm) blessure heeft opgelopen en daarom niet kan drummen. Het mag de pret niet drukken want zijn vervanger is een beest van een drummer en blijkt dit moeiteloos in te vullen. Hit The Ground Running is het eerste nummer dat ze spelen en dat is gelijk het live debuut van deze gloednieuwe song. Vandenberg heeft geen stapje terug gedaan met de jaren, want het tempo zit er gelijk goed in. Wat een heerlijke up tempo rock knaller is dit!

Met Freight Train gaan we terug naar het, ook al niet onaardige, 2020 album. Wat gelijk opvalt is hoe geweldig goed de “nieuwe” zanger Mats Levén is. Hij combineert het lage van Coverdale met het hoge rauwe van Plant en hij zingt verschrikkelijk makkelijk. Zijn stemgeluid past meer dan perfect bij deze band. Met Your Love Is In Vain gaan we terug naar het ongeëvenaarde debuut van de band en met het daaropvolgende Fool For Your Loving hebben we de eerste cover te pakken van Adriaans vorige werkgever Whitesnake. Sailing Ship brengt het eerste rustpunt in de set en wordt akoestisch, en zo zuiver, gebracht door enkel Adriaan en Mats.

Dat dit het eerste optreden is in vier maanden, en het wisselen van drummer op het laatste moment, heeft toch sporen achtergelaten. Er worden hier en daar wat kleine muzikale slordigheidjes gemaakt, maar ook net zo makkelijk weer opgelost. Zo blijkt maar weer dat onze rock god af en toe ook gewoon een mens is. Het mag de pret overigens niet drukken wat de Boerderij geniet zichtbaar van deze knallende rockshow.

Met het titelnummer van de nieuwe plaat (SIN) wordt de volgende nieuwe song gebracht. Het doet me ergens, in de verte, wat denken aan het nummer Kashmir van Led Zeppelin en dat komt waarschijnlijk door het slepende ritme. Het vorige album van Vandenberg is goed vertegenwoordigd, Ride Like The Wind is alweer het derde nummer van het 2020 album. De hoofdriff doet het live echt verschrikkelijk goed. Wat opvalt is dat de nieuwe nummers zo makkelijk blenden met de oude songs. Het nummer Light It Up is daar een goed voorbeeld van. Je wordt vanaf de eerste noten teruggesmeten naar de roemruchte eighties. Dit nummer is wat ons betreft één van de knallers van de plaat.

Helaas komt er aan elke avond weer een einde en dat is hier niet anders. De reguliere set wordt afgesloten met het voorspelbare, maar oh zo mooie, Here I Go Again. En we wachten met zijn allen op de uithaal van Mats aan het einde van de song, zou hij dat halen? De vraag stellen is hem eigenlijk beantwoorden, hij doet dat uiteraard met verve. De toegift bestaat uit twee songs, Burning heart (de aller grootste hit van de Vandenberg) en Friday Night. Go out with a bang! De uitverkochte Boerderij is getuige geweest van een heerlijke sfeervolle classic rock show. Vandenberg is nog lang niet klaar met ons!

Setlist

 1. Hit The Ground Running
 2. Freight Train
 3. Your Love Is In Vain
 4. Fool For Your Loving
 5. Shadows Of The Night
 6. Sailing Ships
 7. SIN
 8. Ride Like The Wind
 9. Wait
 10. Different Worlds
 11. Light It Up
 12. Here I Go Again
 13. Burning Heart
 14. Friday Night