×

Concert

20 april 2021

In Velvet – een concert met een filmaffiche

Geschreven door: Jordi De Beule

“Meesterlijk” en “een overheerlijke traktatie van een kleurrijke band”. We schuwden de superlatieven niet toen Nordmann, de avontuurlijke jazzrockformatie uit Gent, afgelopen september zijn nieuwste plaat dropte. In Velvet vroeg om een feest dat er nooit echt kwam. Tot nu, dankzij een knap staaltje cinematografie dat morgen online gaat.

Het oog wil ook wat in tijden van online concerten. De livestreams in de Belgische reeks Spot on Jazz gaan daarom wel vaker de extra mile. Toch zet de kijker zich woensdagavond maar beter schrap voor een heuse trip.

Om te beginnen, krijgen we een band in bloedvorm te zien. Een bende jonge leeuwen met honger naar de planken. Ze leven zich uit in energieke stukken met een stevige rockrand, maar durven ook verstillen in momenten die doen denken aan het solowerk van saxofonist Mattias De Craene. Gespierd, maar soepel. En vooral: vol karakter.

Koppel dit aan de cinematografie van Jef Boes en je krijgt een meeslepende avond. Slimme belichting geeft de wat onwerkelijke band een al even onwerkelijk universum. Zweven we ergens door de melkweg? Is dit een drugsfeest in een koraalrif? Niets doet vermoeden dat alles werd gefilmd in een studio boven een Kruidvat…

Er is ook geen tijd om daarbij stil te staan. Hand-held shots brengen ons in het midden van de actie, vaak kort op de huid van één van de vijf hoofdrolspelers. Maar we krijgen ook andere camerastandpunten – top shots, split screens en dergelijke – die mekaar snel afwisselen en de dynamiek van de band perfect volgen.

Het is knap hoe Jef Boes de geest van het concert en het karakter van de band zo juist weet te vatten. Kortom, een livestream om naar uit te kijken. Wie had gedacht dat we dat ooit gingen schrijven?