×

Recensie

Eigentijds

05 december 2020

Mattias De Craene

Mattiasdecraene EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: KAAP

Mattiasdecraene EP Mattias De Craene Eigentijds 4 Mattias De Craene – Mattiasdecraene EP Written in Music https://writteninmusic.com

De electronic metamorfose die Nordmann op het dit jaar verschenen topalbum In Velvet liet horen zat al flink in de hoofden van de muzikanten die hiervoor verantwoordelijk waren. Vrijwel geen sax op de eerste EP van Mattias De Craene, de saxofonist van de band, maar duistere, tegelijk hemelse electronic klanken.

Het zijn eigenlijk maar drie tracks die de Mattiasdecraene EP telt, omdat de B kant volledig in beslag wordt genomen door A Rich Man’s Tale dat zowel in de ‘gewone’ versie als in een lange remix op die kant te vinden is, maar wat zijn ze iedere minuut waard. De composities omvatten de stijlverandering die Nordmann de afgelopen jaren doormaakte en waar hun meesterstuk In Velvet dit jaar de apotheose van was, als waar De Craene ook al met zijn andere band MDCIII al voorzichtig mee bezig was.

Op de A-kant zijn The Machine en Lady Dady de geestverruimende tracks die je, atmosferisch als ze zijn gelijk, in een ander universum plaatsen. Het spannende The Machine met z’n door de ruimte zwervende sax over een basis van vervreemdende sounds en samples drijft je, omdat de track zo fijn lang gerekt wordt, af van de bestaande wereld naar een betere, mooiere plek.

Lady Dady is de track op de EP die het meest tegen In Velvet, het laatste album van Nordmann aanhangt. En dan bijvoorbeeld tegen gruizig atmosferische tracks als Jade en vooral Maine Cocoon. Het is net als die tracks zo’n mooi van  melancholie getrokken compositie die door een regenachtige lucht zijn emotioneel opgewarmde spetters nalaat.

Op de B-kant is A Rich Man’s Tale te vinden. In de ‘gewone’ versie een fraaie sfeerrijke track die lekker atmosferisch de ruimte inschiet en in een Vectrex remix naar hemelse hoogten weet door te knallen. Mooi hoe je een ruimtelijke track van 4.36 in bijna 12 minuten volledig weet te herdefiniëren. In sfeer optimaal weet te verrijken en met stuwende beats zo naar een climax weet op te duwen dat de track niet alleen in lengte maar ook in muzikale rijkdom naar een nieuwe hoogte opgetrokken wordt. Magisch.

De Mattiasdecraene EP is in een oplage van 300 stuks op doorzichtig vinyl geperst en uitgebracht. Zorg dat je een exemplaar te pakken krijgt. This is the real deal.

Kant A:

  1. The Machine
  2. Lady Dady

Kant B:

  1. A Rich Man's Tale
  2. A Rich Mans's Tale (Vectrex Remix)