×

Concert

12 september 2019

Overtuigende avond underground hiphop met Non Phixion

Geschreven door: Roel Janssen

De New Yorkse hiphopformatie Non Phixion speelde in 2015 voor het laatst in Nederland. Destijds deden ze Q-Factory in Amsterdam-Oost aan dat dit jaar vijf jaar bestaat. In 2006 speelde Non Phixion tijdens hun toenmalige afscheidstour in de Melkweg, maar destijds zónder rapper Goretex, die toen al uit de band was gestapt.

19

Rappers Ill Bill, Sabac Red en Goretex wilden zich ieder op hun solocarrières gaan richten, maar toen was al bekend dat het niet langer boterde tussen Goretex en de andere drie leden, die werden gecompleteerd door DJ Eclipse. Gevolg: Non Phixion ging in 2006 uit elkaar. Ill Bill richtte nieuwe projecten op (La Coka Nostra en Heavy Metal Kings) en de drie rappers brachten soloalbums uit. Vier jaar geleden kwam de Amerikaanse underground hiphopformatie tot vreugde van hun vaste fanschare echter weer bij elkaar.

Non Phixion – dat in 1995 werd opgericht en zelfs kort MC Serch van 3rd Bass in de gelederen had – stond 23 jaar geleden in één keer op de hiphopradar toen van hun eerste single Legacy/No Tomorrow wereldwijd 10.000 exemplaren over de toonbank vlogen. Legacy is tevens een van de hoogtepunten in het oeuvre van Non Phixion. Een sterk staaltje hiphopnalatenschap met verses van achtereenvolgens CeStyle, Ill Bill, Sabac, Goretex en MC Serch.

Na verschillende 12-inches dropte in 2002 debuutalbum The Future Is Now via Uncle Howie Records. Een underground hiphopclassic vol rauwe donkere beats en karakteristieke energieke raps met producties van o.a. Pete Rock, Large Professor, DJ Premier, The Beatnuts en Necro. Een grimmige blauwdruk ook van hun thuisbasis New York (Brooklyn) vlak na de aanslagen van 9/11. Nadat in 2004 nog The Green CD/DVD verscheen, kwam het derde album Nuclear Truth uiteindelijk nooit uit.

Woensdag 11 september deed Non Phixion wederom Q-Factory aan. Exact achttien jaar ná de aanslagen van 9/11. Daar wordt tijdens een van deze zes Europese shows uiteraard enkele malen aan gerefereerd. In een behoorlijk gevulde kleine zaal waar circa 300 bezoekers present zijn, passeren veel tracks van The Future Is Now de revue. Onder meer Futurama, Black Helicopters, If You Got Love, There Is No Future en It’s Us komen langs, waarbij de refreinen van diverse songs luidkeels mee worden gerapt.

De vloeiende interactie tussen Ill Bill, Sabac Red en Goretex (de hele show met zonnebril op) zorgt voor een strakke hardcore hiphopshow, waarbij het vooraan soms aardig losgaat. Een dronken kale forse veertiger die eerder op de avond al omviel, zorgt ook vlak voor de stage voor problemen. De nog immer uitdijende Ill Bill weet zich nog nét in te houden, waarna een beveiliger de strontvervelende proleet de zaal uitzet.

cr4

Hoewel niet alle nummers in de set even tof zijn en er ook enkele minder boeiende solotracks van afzonderlijke groepsleden voorbijkomen, gaat het vooral los bij Cult Leader, Refuse To Lose (van The Green CD) en de ‘metalversie’ van The C.I.A. Is Trying To Kill Me (met studiobijdragen van leden van Fear Factory en Deftones). Zo nu en dan wordt er op tijd gas teruggenomen met meer rustige songs, zoals Caught Between Worlds en Say Goodbye To Yesterday.

Tussendoor vertelt Ill Bill dat Sabac Red zijn rapmentor is en hij enorm veel van hem heeft geleerd qua raps en rijmschema’s. Een van de hoogtepunten is een freestyle van Sabac die bewijst nog steeds een toprapper te zijn en er met een bril tegenwoordig wat artistieker uitziet. Na ruim een uur knallen zit de ‘trip down memory lane’ erop. Al met al een toffe hiphopshow, waarbij ondertussen het gerucht gaat dat er een nieuw album op komst is.

Foto’s: Merzziño Clement (magazino.nl)