×

Concert

04 mei 2018

Bicep sprankelt in uitverkocht Paradiso

Geschreven door: Roel Janssen

Label: Ninja Tune

Het uit Belfast en in Londen bivakkerende producers duo Bicep bestaat inmiddels 10 jaar en bracht vorig jaar na verschillende EP’s hun titelloze debuutalbum uit op het prestigieuze Ninja Tune. Matt McBriar en Andy Ferguson drukten daarmee een essentiële stempel op de elektronica/dancesound van nu.

Bicep

Experimentele, hoekige en tegelijkertijd pakkende songs die de grenzen opzoeken van de underground clubscene. Energiek, melodieus, sfeervol, avontuurlijk, meeslepend en soms psychedelisch. Weergaloze producties die flirten met house, techno, electro en ambient. Nergens echt complex, maar toch telkens raak.

Na een uitverkochte liveshow in Paradiso Noord (Tolhuistuin) tijdens ADE 2017 was ook de Grote Zaal van Paradiso binnen no time uitverkocht. Bicep is hot, hip en happening, zoveel is duidelijk. Bij de ingang staat een rij van 20 minuten die zelfs reikt tot het Max Euweplein. Dat hadden we nog niet eerder meegemaakt. Volgende keer bier meenemen dus!

Van de debuutplaat passeert de ene na de andere dansvloerkraker de revue: Orca, de subliem opzwepende song Kites, het zomerse uplifting Spring, het meer hypnotiserende Opal en het meer commercieel klinkende Vale dat met een crunchy baslijn en vrouwelijke vocalen de kalmte opzoekt.

Ouder (2010-2017) en nieuw materiaal (van de laatste EP’s Glue en Rain) worden naadloos afgewisseld door het duo dat live met synths, drumscomputers en MPC’s in de weer is. Een van de highlights is het überswingende Aura dat met zijn opgewekte melodielijn subtiel toewerkt naar de drop en een juichend Paradiso in extase brengt. In augustus gaat de hele Lowlands-zaal volledig los op Aura, dat staat bij voorbaat vast.

Als Bicep na anderhalf uur de bühne verlaat, volgt nog een zinderende toegift van twee songs waarvan afsluiter Rain voor kippenvel zorgt en de regendruppels van de afgelopen dagen laat verdampen als een fonkelende zonnige lentedag in mei. Terwijl Matt McBriar zijn vijfde blik gerstenat aan de lippen zet en Andy Ferguson van wat sterkers nipt, geniet het publiek nog één keer van deze excellente apotheose tijdens een verdomd sprankelende en overtuigende liveset.

Het is alweer een tijd geleden dat Ninja Tune zo’n hoekige ‘hitmachine’ in huis had. Oké, Bonobo, Kamasi Washington, Thundercat, Machinedrum en Young Fathers doen het nu uitstekend en o.a. Fink, Jaga Jazzist en Coldcut verkochten voorheen behoorlijk, maar qua populariteit en catchyness kan momenteel niemand tippen aan Bicep.