×

Concert

10 september 2018

Delic dringt door in de Melkweg

Geschreven door:

De legendarische Zwolse meesterproducer Delic (Peter Blom) was zondagavond in de Melkweg om zijn nieuwe project Kidnap At The Noodle Shop te presenteren. Hij geeft slechts twee exclusieve liveshows: in de Melkweg en Hedon Zwolle (21 september). Reden: hij wil niet te vaak gaan spelen, simpelweg omdat hij ‘te graag gefocust in de studio zit’. “En dit wordt weer een heel leven op zich als je gaat toeren.”

Op 7 september zag Kidnap At The Noodle Shop het daglicht. Acht nieuwe tracks die de soundtrack vormen van een verhaal. Acht doeken die hij schilderde. Acht hoofdstukken die hij schreef over opvallende gebeurtenissen die hij in 2008 meemaakte in Hongkong. Die stad bezocht Delic tijdens de wereldreis die de producer en kunstschilder maakte na in 2007 op het hoogtepunt van Opgezwolle te zijn gestopt.

Nadat in de loop der jaren al de nodige schilderijen van Blom op sommige plekken tentoon werden gesteld, exposeerde hij in oktober 2017 met enkele schilderijen in het Amsterdamse art’otel tijdens ADE. Zijn nieuwe werk is sinds zaterdag 8 september te zien bij GO Gallery in Amsterdam.

In een aardig volle kleine zaal van de Melkweg waar ongeveer 300 man present zijn, zorgt toetsenist/pianist Niels Broos (Kyteman Orchestra, Jameszoo) voor een fraaie, melancholische ouverture, waarna Delic over een spannende soundscape in het Engels kort het multimediale project beschrijft. Plotseling staat ie als een duveltje uit een doosje in het donker achter de draaitafels, waarna de show losgaat als Delic zijn handen in de lucht gooit en de beat van albumopener Magic City er in slowmotion in beukt.

Wat volgt in een verhalende trip door Delic’s wereld waarin je even ‘gelift’ wordt uit de dagelijkse sleur. Tijdens één song schildert Delic (mét pek, zonder sjekkie in de mondhoek tegenwoordig) wat op een doek, maar wat ie er precies schetst is onduidelijk. Een dromerige track met invloeden uit hiphop, piano, flamenco en engelenzang (Mrs. Fuentes) gaat halverwege over in dubstep met de nodige subtiele blazertjes, strijkers en andere geluidseffecten.

In juni ging Delic met een cameraman terug naar plekken die hij tien jaar geleden in Hongkong bezocht en in het verhaal voorkomen. Dat materiaal is gebruikt in de visuals in de Melkweg en vormt on stage het perfecte decor voor een album dat na elke luisterbeurt groeit.

Zowel live als op plaat gebeurt er ontzettend veel op Kidnap At The Noodle Shop. De sublieme producties zijn rijk en vol. Live gaat het van het triphopachtige Golden Train met een mooie koorsample, piano, gipsystrijkers, subtiele drumsbreaks, sierlijke synths en oosterse metro field recordings tot het downtempo Lights met zang van zijn vrouw Huda Blom, Lenca da Costa Gomez en Michael Parkinson a.k.a. Shyrock (Postmen).

Die laatste drie doen live overigens niet mee. Wel present zijn saxofonist Benjamin Herman, gitarist Norman Kapoyos (League Of XO Gentlemen) en dus toetsenist Niels Broos. Afzonderlijk en soms met zijn tweeën vormen ze een prima aanvulling en afwisseling in het geheel waarbij Delic af en toe scratcht over tracks.

Pompende dubstepbeats met diepe subwooferbassen zoals we die van Delic gewend zijn, passeren ook de revue. De track Kidnap At The Noodle Shop Pt. II is daarvan een goed voorbeeld. Na bijna anderhalve minuut switcht de sfeer subtiel naar een luchtig en kalm jazzy intermezzo als Niels Broos zich uitleeft op de piano. Delic (die vóór Opgezwolle ooit drumlessen volgde) verzorgt live op sommige nummers af en toe de percussie.

Na een uitgebreid bedankwoord gooit de beste beatmaker van Nederland er als kers op de taart nog de nodige Opgezwolle-producties in die hij in een nieuw jasje heeft gestoken. Onder meer verkorte versies van Hoedenplank, Balans, Bosmuis en Gerrit zorgen ervoor dat de zaal vooral vooraan alsnog losgaat. Een waardige apotheose van een meeslepende liveset.