×

Recensie

Hiphop

15 mei 2023

Wesley Joseph

GLOW EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: EEVILTWINN

GLOW EP Wesley Joseph Hiphop 4 Wesley Joseph – GLOW EP Written in Music https://writteninmusic.com

Met zijn debuutalbum ULTRAMARINE verraste de Britse Wesley Joseph optimaal maar omdat dit verscheen in de laatste periode van het jaar 2021 en iedereen al bezig was via jaarlijsten het jaar muzikaal af te sluiten, kreeg het album niet de aandacht die het zeker wel verdiende. Een album tot stand gekomen met een aantal bevriende muzikanten die allen tot de hippe Britse crossover jazzscene behoren.

De GLOW EP gaat verder waar ULTRAMARINE ophield en laat in acht nieuwe songs het zo diverse muzikale spectrum horen waarin Joseph acteert. Met de tegenwoordig alom aanwezige gitarist Dave Okumu en bassist (en producer) Leon Vynehall prominent in het bandgeluid duikt de muziek net zo gemakkelijk van electronic naar hiphop en via soul en funk naar R&B, steeds weer in vernieuwende richtingen.

Als rapper heeft Joseph een coole, wat zingende stijl die zijn persoonlijke en intelligente teksten fraai naar voren brengt (niet verbazingwekkend trouwens dat Joseph in Loyle Carner een goede vriend en samenwerker heeft). Een rapstijl die hij trouwens moeiteloos afwisselt met fraaie soulful zang vaak gevoed met een fraaie falset.

De GLOW EP laat in acht avontuurlijke songs goed horen waar Joseph muzikaal en tekstueel voor staat. Songs allen in die rijke Britse souljazz/hiphop sound gegoten, een sound die constant in progressie zit, gevoed door atmosferische electronic en coole ritmische patronen. Songs met veel rijkdom in arrangementen en veel diversiteit in sounds en sferen.

Alleen zo’n geweldige track als het door strijkers opgesierde, naar grime neigende, COLD SUMMER, het spannende I JUST KNOW HIGHS, het overweldigende HIATUS (van die vette start en flow zo door naar een ingetogen falseteinde) of het zo aanstekelijke MONSOON, het is allemaal even prachtig.

Wesley Joseph maakt met deze GLOW EP een nieuwe start na zijn debuut op zijn eigen EEVILTWINN uitgebracht te hebben en deze nieuwe EP in distributie via het grote Secretly Canadian. Met deze acht geweldige tracks en meer zichtbaarheid kan het niet anders als het begin van een grote muzikale carrière betekenen.  1. GLOW
  2. MONSOON
  3. SUGAR DIVE
  4. I JUST KNOW HIGHS
  5. COLD SUMMER
  6. 25
  7. HIATUS
  8. LIGHT LIGHT