×

Concert

27 september 2017

DJ Shadow in bloedvorm in Paradiso

Geschreven door: Roel Janssen

DJ, producer en turntablist DJ Shadow kennen we natuurlijk van zijn legendarische debuutalbum Endtroducing… uit 1996. Een baanbrekende plaat die de toon zette voor de experimentele instrumentale hiphop en ook ver daarbuiten zeer invloedrijk was. Endtroducing… haalde zelfs het Guinness Book of Records als het Eerste Volledig Gesamplede Album.

Tijdens de Mountain Will Fall Tour stond Josh Davis (zijn echte naam) drie dagen eerder al in het Nijmeegse Doornroosje. Twee keer eerder stond hij in Paradiso: met Cut Chemist in 2008 en vijf jaar later met Machinedrum tijdens ADE. Van een soloshow kwam het nog niet. Tot nu.

In het voorprogramma staat dj/producer Noer The Boy uit Portland die onlangs op DJ Shadow’s label Liquid Amber zijn debuutplaat Mechanism uitbracht. Noer The Boy schotelt de langzaam volstromende zaal geen hapklare brokken voor, maar gefreakte beats en bass music. Complex en futuristisch. Soms een tikkie langdradig, maar telkens het experiment opzoekend.

DJ Shadow’s show trapt af met het titelnummer The Mountain Will Fall waarbij toffe visuals from outta space op drie verschillende schermen de revue passeren. Daarna volgt een uitgebalanceerde blend van oud en nieuw werk waarbij Davis af en toe wat in de microfoon praat om het een en ander kort toe te lichten. Het geluid in de zaal is top. Het vernuft en gemak van het live meespelen op een samplepad met drumsticks plus de finesse op de draaitafels stralen ervan af.

Van DJ Shadow’s vorig jaar verschenen prima album The Mountain Will Fall komen verder Nobody Speak feat. Run The Jewels, Bergschrund feat. Nils Frahm en een verkorte versie van de geweldige kraker Depth Charge voorbij. Later in de set volgt tijdens de toegift daarvan nog The Number Song waarop Shadow’s liefde voor hiphop en turntablism in diverse filmpjes met telkens andere achtergronden van z’n hometown Californië gepredikt wordt. Terwijl die fragmenten draaien, toont Davis andermaal zijn skills on the wheels of steel.

Ook van zijproject UNKLE’s horen we van debuutalbum Psyence Fiction uit 1998 verdwaalde tracks, zoals Guns Blazing (Drums Of Death Pt. 1) met de rauwe raps van Kool G Rap en een gestripte versie van Rabbit In Your Headlights feat. Thom Yorke.

Een vol Paradiso smult want DJ Shadow is in bloedvorm en opvallend is hoeveel oude tracks hij deze avond live in een nieuw jasje giet. Op de juiste momenten neemt hij gas terug om vervolgens weer los te gaan met snelle beats, breaks en bass music. De sound van nu vloeiend in balans met ouder materiaal. Blood On The Motorway, Six Days (Machinedrum Remix), I Gotta Rokk, Horror Show feat. Danny Brown en March Of Death met Zack De La Rocha wisselen elkaar moeiteloos af, terwijl ondertussen naast de drie schermen ook op een doek vooraan fraaie visuals de zaal in geprojecteerd worden.

Van Endtroducing… komen korte fragmenten voorbij van The Number Song en Changeling/Transmission, terwijl beveiligers af en toe speuren naar bezoekers die stiekem wat trekjes van hun joint nemen. Hier en daar strompelt een stomdronken gast voorbij of gaan iets te hype toeristen compleet los. Building Steam With A Grain Of Salt en Midnight In A Perfect World (Hudson Mohawke Remix) worden met veel gejuich en kippenvel ontvangen. Nog maar een keer bier halen dus. Als DJ Shadow Organ Donor (Extended Overhaul) erin gooit, zegt hij: “Dit is een Nederlandse sample. De credits hiervoor gaan naar Robert-Jan Stips van Supersister.” Hoewel Supersister nooit een cent of eervolle vermelding kreeg voor Davis’ samplejatten uit Judy Goes On Holiday, voelt een sampleverwijzing als deze zeker op zijn plek.

Tijdens de boeiende set van anderhalf uur volgt onder overweldigend applaus nog een toegift van enkele tracks, waarbij uiteindelijk afgesloten wordt met waar het ook allemaal mee begon deze avond: het nummer The Mountain Will Fall. De cirkel is rond.