×

Artikel

01 januari 2019

Vooruitblik rock- en metaljaar 2019

Geschreven door: Richard Verbrugge

Een blik op het lijstje albums dat in 2019 moet verschijnen, zal menig liefhebber doen schuimbekken want er staan heel wat gerenommeerde artiesten op. Na dertien jaar houden we straks eindelijk een nieuw Tool album in ons handen. Dat de band nog altijd zeer populair is blijkt wel uit de kaartverkoop van hun concerten want grote arena’s werden in luttele minuten uitverkocht. Datzelfde geldt voor Rammstein dat binnen een uur heel veel stadions in Europa wist uit te verkopen. Angus Young heeft bandleden Brian Johnson, Phil Rudd en Cliff Williams bereid gevonden om ondanks hun gehoorproblemen en pensionering toch weer een AC/DC album op te nemen dat zomaar een eerbetoon aan Malcolm Young zou kunnen worden, een soort Return To Black of Final Salute. Whitesnake is ook zo’n naam uit het verleden dat een nieuw album op de plank heeft net als Dream Theater en Queensryche. De thrashers kunnen uitkijken naar albums van Testament, Death Angel, Flotsam & Jetsam, Overkill, Annihilator, Exodus en Megadeth. De heavy metal fans hebben Armored Saint, Black Star Riders, Sabaton en Diamond Head in het vooruitzicht. Rival Sons zit inmiddels bij een groot label en brengt begin 2019 een nieuw album uit en driekwart van de klassieke Dokken line-up debuteert onder de naam The End Machine. Er komt echter nog veel meer. Een greep uit de lange lijst namen: Legions Of The Damned, Children of Bodom, Evergrey, Soen, Soilwork, Avantasia, Arch Enemy, Hammerfall, Accept, King’s X, Opeth, Rob Zombie, Volbeat, Steel Panther en Watchtower. Saxon zanger Biff Byford brengt in de loop van het jaar zijn solodebuut uit en van de Franse hoop in bange dagen Gojira verwachten we een nieuwe klapper.

Het massale uitzwaaien van de oude garde is een paar jaar geleden begonnen en wordt in 2019 weer wat omvangrijker. Zo gaan de Zwitserse rockers van Krokus voor de laatste keer op tournee, houdt zanger Phil Mogg het met zijn UFO na ruim vijftig jaar voor gezien en sluit Manowar zijn “final battle” af. Gene Simmons en Paul Stanley vinden het inmiddels ook welletjes en gaan met Kiss op een lange wereldtournee getiteld “The End Of The Road” nog een keer hun fans op de bekende nummers trakteren. Op 25 juni staan ze in de Ziggo Dome in Amsterdam. We zijn benieuwd of hun nieuwe show het spektakel van Rammstein kan overtreffen dat op diezelfde dag in de Rotterdamse Kuip staat.

Van sommige banken wordt wel eens gezegd dat ze “Too Big To Fail” zijn. Ze kunnen en mogen niet omvallen omdat de economie en zelfs het hele land ernstig ontregeld wordt. In het heavy genre zijn er inmiddels ook enkele bands die te groot zijn om te falen. Ze kunnen zwakke platen uitbrengen en dan nog zitten de arena’s en stadions vol met fans om ze live aan het werk te zien. Metallica, AC/DC, Iron Maiden en Rammstein zijn voorbeelden van dergelijke bands. Een fijne garantie voor boekingsbureaus want ze weten dat ze de concertkaartjes toch wel kwijtraken. De organisaties achter de grote festivals kregen hun programmering overigens ook zonder die namen prima rond. Bovenaan de affiches uiteraard weer veel bekende namen, maar het topjaar 2018 wordt niet geëvenaard. Toch zijn het geregeld nog de oudjes die top of the bill zijn op menig festival. In Zweden maken ze het helemaal bont want een blik op de programmering van het Sweden Rock Festival met headliners Rainbow, Kiss en Def Leppard doet vermoeden dat het nog steeds 1981 is. Hellfest in Frankrijk heeft zoveel goede bands geboekt dat de bezoekers meer bands gaan missen dan ze daadwerkelijk gaan zien en horen. Vroeger was een festivalbezoek een gedeelde ervaring, tegenwoordig kun je naar meerdaagse festivals en een compleet andere ervaring hebben omdat er soms wel drie, vier of vijf bands tegelijk spelen. Liefhebbers met een brede smaak zullen voortaan tandenknarsend over het terrein moeten rennen om flarden van concerten mee te maken.

Het gezeur over reünies van oude helden mag in 2019 eindelijk stoppen want voor vrijwel elke klassieke rockband is er een prima alternatief beschikbaar. Voor het gestopte Black Sabbath is er Orchid, Klassik ’78 voor Kiss, Siena Root voor Deep Purple, Airbag voor Pink Floyd, Greta van Fleet voor Led Zeppelin, Airbourne voor AC/DC en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Namens de WrittenInMusic redactie een gezond, voorspoedig en muzikaal enerverend 2019 toegewenst!