×

Artikel

09 augustus 2023

Swing Wespelaar 2023 viert 35 jaar ‘Blues for the People’.

Geschreven door: Cis van Looy

Met de vervroegde datum van Blues Peer wordt het wat langer uitkijken naar Swing. In Wespelaar wordt sinds 1988  tijdens de tweede helft van augustus de hoofdstraat naast het kerkje afgesloten en in een heus festivalterrein getransformeerd. De accenten in de programmatie zijn met het klimmen der jaren enigszins met de muzikale trends mee geëvolueerd hoewel blues en aanverwanten vormen onverminderd het hoofdbestanddeel van de affiche. Het weekend van 18 tot 20 augustus is het weer zover en worden muziekliefhebbers verwend. Het motto ‘Blues for the People’ is hier geen holle kreet, het evenement blijft gratis toegankelijk, niet evident voor een uitgebreide driedaagse bekroond met de komst van The Fabulous Thunderbirds.

Sinds ’74  stuurt zanger en harmonicaman deze Texaanse formatie vanuit Austin aan, de originele, legendarische line-up met gitarist Jimmie Vaughan, bassist Keith Ferguson en Fran Christina die na enkele jaren de drumsticks van Mike Buck overnam konden we in de vroege jaren tachtig bewonderen. In Hof Ter Loo in Deurne, en enkele jaren later op het podium van de allereerste editie van het Belgium Rhythm ’n Blues Festival waar de formatie de volgende decennia regelmatig op de affiche prijkte.

Met dynamische harmonica uithalen en ritmische gitaarexploten ondersteund door zompige baslijnen exploreerde het kwartet naast blues en R&B, het met cajunswamp en Tex Mex  aangelengde distillaat inspireerde een nieuwe generaties, ook na het vertrek van Vaughan in 1990, die korte tijd na het overlijden van zijn jongere broer Stevie Ray het solopad verkende, evenals Kim Wilson. Naast dat solowerk  recruteerde Wilson telkens nieuwe muzikanten. De tandem met  gitaarmeester Duke Robillard (Roomful Of Blues)  en Kid Bangham werd afgelost door Kid Ramos. Enkele langspelers met producer gitarist Danny Kortchmar luiden een nieuwe periode in voor The Fabulous Thunderbirds met passages van  getalenteerde opvolgers zoals de ondertussen betreurde Nick Curran en Kirk Fletcher.

Drummer Jason Muller wordt al een tijdje op studiosessies van Charley Crockett  gesignaleerd, zijn broer Johnny Muller flankeert nog steeds Kim Wilson, volgens de laatste berichten zou op dit exclusieve concert  in Europa ook toetsenman en gitarist met een verleden bij Charlie Musselwhite en Elvin Bishop) figureren. Rudy Albin (Jack McDuff) en Steve Kirsty,  gereputeerde jazzlui  vormen de ritmesectie. Zoals gebruikelijk bij iedere reïncarnatie  van The Fabulous Thunderburds een line-up om U tegen te zeggen.

Overigens is de rest van de affiche  meer dan de moeite waard met vrijdagavond Joe Louis Walker, een bluesveteraan die geïnspireerd snarenspel met soulvolle zang combineert. Zaterdag is er na harmonicameester Mark Hummel, Jonn Del Toro Richardson, een Texaan met Mexicaanse roots en sluit soulsista Keeshea Pratt ondersteund door een uitgebreid combo af. Met Kyla Brox en de evenmin te onderschatten zwarte bluesdiva Shakura S’Aida op zondag zijn de dames bijzonder goed vertegenwoordigd.

Swing 2023, 18-20 augustus in Wespelaar  www.swingwespelaar.be