×

Recensie

Roots

13 april 2021

West Of Texas

Heartache, Hangovers & Honky Tonks

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Pleasant Valley Ranch Records

Heartache, Hangovers & Honky Tonks West of Texas Roots 4 West Of Texas – Heartache, Hangovers & Honky Tonks Written in Music https://writteninmusic.com

West Of Texas is het muzikale vehikel van Jerry Zinn, die samen met lui als Big Sandy, Dale Watson, James Intveld en Wayne Hancock de authentieke country spirit uitdraagt in de hedendaagse scene. De naam van zijn band verraadt het al enigszins en de focus ligt vooral op de countrymuziek die destijds de soundtrack vormde van Texaanse saloons en roadhouses met de gebruikelijk uitstapjes naar Louisiana en Mexico. De karakteristieke Bakersfield sound die in de jaren vijftig in de plaatselijke honky tonkbars opborrelde vormt eveneens een niet te onderschatten inspiratiebron.

De hoesfoto van een ietwat verdwaasde, wellustige cowboy met een verleidelijke honky tonk angel op de divan, is me niet onbekend, hij  werd eerder gebruikt als verpakking voor Heartache Single, een ep’tje met drie tracks dat in 2010 werd uitgebracht. Het was de bedoeling om een volwaardige langspeler in te blikken maar gezondheidsproblemen nekten die ambitie. Drie jaar geleden klaarde Zinn met gewaardeerde hulp van enkele Californische muzikantenuit de country- en americanascene de muzikale klus.

Zinn, die in Zuiden van Californië leeft, combineert een familieleven met een vrouw en twee kinderen met twee jobs en het muzikantenbestaan. De soepele, warme bariton bezingt dat bestaan met zijn ups en vele downs. Het op dartele snarenpickin’ opstomende Dead End Job Blues is een treffende illustratie. Bayou Boy brengt op aanstekelijke accordeonakkoorden het relaas van een in de swamps en liefde verdwaalde naïeve jongeman ergens in Louisiana, terwijl in This Fool even naar het grensgebied in Mexico wordt uitgeweken.

Foolin’ is zo’n typische ‘cheatin’ song’ die Zinn eigenaardig genoeg samen met zijn vrouw Cindy componeerde en in een duizelingwekkende two-stepper verpakt. Enigszins overmoedig reikt hij stoer de handleiding voor de perfecte honky tonker met Cheatin’ Drinkin Hurtin. Met de kater komt meteen de ontnuchtering in You’re Still The One I Dream Of en Sound Of My Heart Breaking.

Zo pendelen Zinn en zijn muzikale kompanen voortdurend heen en weer, met twangende gitaren, smartelijk huilende pedalsteel, iele fiddle, piano en wandelende bas gaat het van vederlichte westernswing naar schuifelende honky tonk of een oldschool countryballade. Zestien tracks met fijne countrystuff vormen met enige vertraging een voortreffelijke, pure countryplaat die Bakersfield en Austin verenigt en ongetwijfeld ook de ruimer georiënteerde muziekliefhebber kan bekoren. 1. My Whiskey Life
 2. Foolin'
 3. Cost Of Lovin' You
 4. Darkin' How You've Changed
 5. This Fool
 6. Watcha Drinkin' (Explicit!)
 7. Dead End Job Blues
 8. Bayou Boy
 9. Cheatin' Drinkin' Hurtin' Song
 10. Fixin' To Love You
 11. Sign Of A Broken Heart
 12. If You Where In My Shoes
 13. You're Still the One I Dream Of
 14. 12 Steps To Drinkin'
 15. Sound Of My Heart Breakin'
 16. Watcha Drinkin (Radio Edit)