×

Recensie

Roots

26 november 2023

Wayne Brereton

The Robin's Call

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

The Robin's Call Wayne Brereton Roots 3.5 Wayne Brereton – The Robin’s Call Written in Music https://writteninmusic.com

Vanaf zijn veertiende is Wayne Brereton als gitarist actief in uiteenlopende combo’s. De traditionele Ierse folkballade ontdekt hij in vaders orkest Tura. Brereton figureerde als bassist en achtergrondzanger bij Derek Warfield & The Young Wolfe Tones. Het is vooral als frontman van The Cardinal Sins, een Keltisch geïnspireerde punkrockband met vier leadzangers dat hij furore maakte.

In 2019  laat zijn vier jaar eerder herstelde hartklep het afweten, een open hartoperatie en de isolatieperiode tijdens de covid periode en zorgen voor vertraging. Begin 2021 is Brereton terug op de been en trekt de studio in. De titel The Robin’s Call refereert naar beide oma’s die in het steeds terugkerende roodborstje een ongekende veerkracht onderkennen, een deugd die Brereton getuige de gebeurtenissen evenmin vreemd is.

Het solodebuut is opgebouwd met zeven songs, voornamelijk balladewerk uit het Angelsaksische songbook. De ogenschijnlijk opgewekte, op een oude traditional gebaseerde Keg of Brandy opent, vervolgens is er het integraal in Gaellic gezongen ’S Cuma Grian No Sion. Daar hoort het typische instrumentarium uit de Ierse folk bij zoals de bodhran en de bouziki, hier vakkundig bepoteld door John Tobin. Trisha Mulraney beheerst evenals Bernadette Moran het whistle spel, Trisha zorgt bovendien voor fiddle en pianoklanken terwijl Moran achtergrondzang  aanlevert, Brereton verzorgt naast zang en gitaarspel voor ondersteunende basritmiek.

Bij The Mountains of Pomery zit Eva Coyle aan de piano en ze flankeert de zang van Brereton in dit melancholische duet met een prachtige harmoniërende zangpartij. In het dartele The Shepherd Lad wordt het tempo enigszins opgevoerd. We blijven meer onder de indruk van het karakteristieke, onlosmakelijk met de Groene Eilanden verbonden, balladewerk.

Het recente van Hugh Mc Donald afkomstige The Diamanta Drover en het in de jaren dertig door Alan Lomax in Texas opgemerkte When First Unto This Country ademen een identiek gevoel uit van onthechting en heimwee dat bij menig Ierse immigrant opwelde na de grote oversteek. Wayne Brereton weet dat gevoel perfect uit te drukken met zijn muzikale verrichtingen en rond af met het mooi aansluitende Come Rain or Come Shine, die song van  David Francey  blijkt het origineel van de naar Gaelic vertaalde versie die we hier eerder beluisterden.



  1. Keg Of Brandy.
  2. 'S Cuma Grian No Sion
  3. The Mountains of Pomeroy .
  4. Shepherd Lad
  5. The Diamantina Drover
  6. When First Unto this Country
  7. Come Rain or Come Shine