×

Recensie

Roots

29 augustus 2016

Watchman

Dorset Moon

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Continental Europe

Dorset Moon Watchman Roots 4 Watchman – Dorset Moon Written in Music https://writteninmusic.com

Achter de naam The Watchman schuilt Ad van Meurs, de muzikant uit Eindhoven is bij liefhebbers van Amerikaanse roots wellicht geen onbekende. Zowat iedere week vinden op initiatief van Ad al dan niet gerenommeerde namen uit het Americana- en folkmilieu de weg naar cafe/restaurant Mr.Frits.  De organisator is bovendien actief in wereldmuziek met de ‘Arabicana’ formatie  No Blues en hij staat al enkele decennia aan het roer van The Watchman.

The Watchman, oorspronkelijk opgestart als popformatie maar vrij snel richting folk en blues geëvolueerd onder hoede van de legendarische producer Eddie Boyd (Nick Drake, ), ook Jack Clement werkte ooit samen met de formatie uit Eindhoven.

Het twaalfde werkstuk van The Watchman kwam in de huiskamer tot stand. Dorset Moon is bovenal een familiale aangelegenheid. Zo krijgt de breekbare zang van Meurs ondersteuning van zijn echtgenote Ankie Keultjes, al zo’n kwarteeuw actief bij The Watchman, met voortreffelijke harmoniezang. Ankie tekent bovendien voor de mix en productie.  Zoon Dylan Adrian vult de gitaarescapades van zijn vader creatief aan.

Zo doemt af en toe naast het fraaie akoestische samenspel al een dobro op die de beeldrijke verhalen ondersteunt. Daar zitten echte pareltjes tussen zoals  het poëtische Far Off Land, het  doodeerlijke Drunk With You en de verstilde titelsong. Een enkele traditional, het sfeervolle Columbus Stockade, eerder al in het repertoire van No Blues opgenomen en Beans, Bacon & Eggs een pittig instrumentaaltje van Dylan Adrian. De tien sobere, geheel akoestische nummers van Ad voelen toch rijk geschakeerd aan door de geïnspireerde en inventieve fingerpicking van vader en zoon .

Er wordt niet zonder enige weemoed in de achteruitkijkspiegel gekeken in Time To Travel en Rock & Roll Fire. Rock, laat staan de rollende variante zal je tevergeefs zoeken op dit intrigerende schijfje, wel wonderlijke muzikale ontboezemingen van een duo waarbij het heilige vuur nog lang niet gedoofd lijkt . 1. Youngsters in Love
 2. Sprinklers and Milk
 3. Far Off Land
 4. Drunk With You
 5. Dorset Moon
 6. Time To travel
 7. Dinosaurs and Stars
 8. Columbus Stockade
 9. Beans, Bacon & Eggs
 10. Rock & Roll
 11. Leaves of Life