×

Recensie

Roots

28 augustus 2021

Watchhouse

Watchhouse

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tiptoe Tiger Music

Watchhouse Watchhouse Roots 4 Watchhouse – Watchhouse Written in Music https://writteninmusic.com

Op hun recentste werkstuk Tides Of A Teardrop werd het echtpaar dat ruim tien jaar geleden  Mandolin Orange oprichtte in Noord Carolina, naast snarenman Josh Oliver met een heuse ritmesectie uitgebreid, die zijn er nu weerom bij. Het songwerk van Andrew Marlin blijft verankerd in de Appallachen folk roots met de akoestisch instrumentatie van het duo. Er is een evolutie naar een verruimd klankenspectrum, de gedeelde producersrol en bijdragen van multi-instrumentalist Josh Kaufman zijn hier wellicht niet vreemd aan.

Bij die benadering hoort een nieuwe naam, op het titelloze debuut van Watchhouse zoeken Marlin en Emily Frantz als jonge ouders hun weg in combinatie met het muzikantenbestaan. Die nieuwe situatie wordt gereflecteerd in het songwerk met persoonlijke impressies over solidariteit in familiale kringen en daarbuiten.

New Star roept beelden op van het familieleven, de haast vloeiende instrumentatie en natuurlijke harmonische zang en achtergrondgeluiden creëren een dromerige sfeer die eveneens in andere tracks opduikt vanaf de liefelijke opener Wondrous Love, een milde terugblik naar de afgelopen  gedeelde jaren die geluk uitstralen. Een gevoel dat ook in Belly of The Beast , een fijnbesnaarde wals en New Star overheerst . In het melancholische Upside Dow komt Emily als zangeres even op de voorgrond komt.

Overigens heeft het duo geen woorden nodig om hun wederzijdse gevoelens te ventileren, getuige het woordeloze Green Mountain met die vertrouwde interactie tussen verstilde mandolinespel en zwierige vioolklanken die zich in een innige omhelzing verstrengelen.

In Beautiful Flowers neemt Emily opnieuw het vocale voortrouw op rustig kabbelende picking  terwijl haar man uitgebreid afscheid neemt met een teder Nightbird.  Meeslepend ‘debuut’.  1. Wondrous Love
  2. Better Way
  3. Belly Of The Beast
  4. New Star
  5. Upside Down
  6. Lonely Love Affair
  7. Green Mountain
  8. Beautiful Flowers
  9. Nightbird