×

Recensie

Roots

10 december 2016

Walter Broes & The Mercenaries – Movin’

Movin'up

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootz Rumble

Movin'up Walter Broes Roots 4.5 Walter Broes & The Mercenaries – Movin’ Up Written in Music https://writteninmusic.com

Walter Broes schreef geschiedenis in het rootsmilieu, de rockende en bluesy billy van het Antwerpse combo The Seatniffers geraakte tot ver over de landsgrenzen. Het was een van de zeldzame rootsbands die ook aan de overkant van de oceaan respect afdwongen. In 2012 wordt het verhaal na  zeven langspelers en talloze concerttournees in Europa en uitstapjes naar Scandinavië en het inspirerende zuidwesten  van de VS.

Na vier jaar wachten komt Broes aanzetten met een muzikaal vervolg. Ten tijde van de Seatsniffers was er bij momenten al een uitbreiding van het repertoire merkbaar die de homemade rock’n roll overstijgt. Naast de rockabilly en onstuimige rootsrock manifesteerden zich geslaagde uitstapjes naar country en gospelsoul. Een evolutie die nu met The Mercenaries (bassist Clark Kennis en Lieven Declercq aan de drumkit) verder uitgediept wordt.

Movin’ Up mist het startschot niet en zit nog helemaal in het swingende rockabilly stramien met lichtjes fantastisch snarenwerk en een elastische ritmiek die doorloopt in Come On Down en Closed met shuffles waarbij Walter zich de evenknie van Dave Gonzalez (The Paladins). Op de diep brommende twang van Downtime ontrollen zich spontaan weidse prairielandschappen, de pedalsteel van Tom Vanstipthout versterkt het ruimtelijke Western gevoel en Ruben Block figureert als vocale backingman. De frontman van Triggerfinger verzorgde ooit nog de productie van een Seatsniffers lp. In soepel swingende bluesstuff die naar Hollywood Fats en bij uitbreiding de prille Blasters refereert, is overigens een originele Sniffer van de partij, de prominente, hitsige saxscheuten zijn van Roel Jacobs afkomstig.

Het op een rudimentaire Diddley-beat jumpende I Got My Own Kick Going is afkomstig van de onderschatte billycat Ronnie Self. Met het op zwoele rumba ritmiek schuifelend toont Broes een meer avontuurlijke kant die zijn veelzijdigheid bevestigt, de vibraphonette van Chantal Acda zorgt voor een exotische sfeertje. De chanteuse komt nog terug in de afsluiter van de  gevarieerde muzikale trip. Black Star dat Elvis in 1960 in de soundtrack van zijn zesde film als Flaming Star introduceerde herleeft hier in een fijne duet -adaptatie met weerom meesterlijke signature twang.

‘Movin’up’ dat doen Walter Broers & The Mercenaries ongetwijfeld met deze gevarieerde uiterst sfeervolle muzikale, lichtjes fantastische sideshow, meer dan een enkele bank vooruit voor het ‘debuut’ van de opper Sniffer die met zijn vintage stuff het nostalgie- en retrocircus moeiteloos overstijgt.

Tracklisting Movin’ Up:

1. Movin’ Up

2. Come On Down

3. Closed

4. Downtime

5. Sideshow

6. No More

7. I Got My Own Kick Going

8. Don’t You Ruin My High

9. Man Child

10. You And Me

11. Black Star