×

Recensie

Jazz

02 oktober 2008

Vince Mendoza

Blauklang

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ACT

Blauklang Vince Mendoza Jazz 4.5 Vince Mendoza – Blauklang Written in Music https://writteninmusic.com

Vince Mendoza is niet alleen al jaren een van de meest vooraanstaande dirigenten ter wereld maar tevens een van de allergrootste arrangeurs.

Zo schreef hij onder meer de verbluffende arrangementen voor de voortreffelijke Joni Mitchell albums Both Sides Now en Travelogue. Albums waarop Mitchell Op eerstgenoemde album veel American Standards zong maar met zeer veel vertrouwen in Mendoza op het daarop volgende album ook haar eigen. Klegendarsiche songs, door Mendoza liet bewerken. Het gevolg was een absoluut meesterwerk. Het leverde Mendoza terecht een aantal Grammy’s op.

Ook Bjork, Robbie Williams en Elvis Costello maakten vervolgens gebruik van zijn diensten. Mendoza is ook dirigent van ons eigen Metropole Orkest en daar mogen we toch behoorlijk trots op zijn.

Voor zijn zevende eigen album Blauklang haalde hij oude en nieuwe muzikale vrienden bij elkaar om onder meer het werk van Miles Davis (All Blues) en Gil Evans (Blues For Pablo) een eigen versie mee te geven. Ook de traditional Lo Rossinyol krijgt een fijne oppoetsbeurt. Het fraaiste werk is echter van zijn eigen hand. Het titelnummer is in 6 versies uitgesponnen over het album en intrigeert allen optimaal. Wat een prachtige melodieën en wat schitterend in arrangementen en instrumenten gevat.

Ook stukken als Habanera en Ollie Mention zijn ijzersterk. Binnen Mendoza’s gezelschap valt gitarist Nguyen Le optimaal op. Als heer en meester, binnen het Pat Metheny idioom, dwingt hij een zeer opvallende hoofdrol af. 1. All Blues [Live]
 2. Lo Rossinyol [Live]
 3. Habanera [Live]
 4. Blues For Pablo [Live]
 5. Ollie Mention [Live]
 6. Bluesounds Movement I [Live]
 7. Bluesounds Movement II [Live]
 8. Bluesounds Movement III
 9. Bluesounds Movement IV [Live]
 10. Bluesounds Movement V [Live]
 11. Bluesounds Movement Vi [Live]