×

Recensie

Jazz

22 oktober 2018

Various Artists

Lefto presents Jazz Cats

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: sdban

Lefto presents Jazz Cats Various Artists Jazz 4.5 Various Artists – Lefto presents Jazz Cats Written in Music https://writteninmusic.com

Een echt belangwekkende compilatie die de imponerende golf aan jonge Belgische jazzmuzikanten eens goed zou uitlichten was er nog niet. Wie beter dan DJ Lefto om die te maken. Lefto presents Jazz Cats is een voorbeeldige compilatie die de Belgische muzikale tijdgeest perfect samenvat.

Zoals iedereen onderhand wel weet puilt België al jaren uit van jong, zeer veelbelovend jazztalent. Al is dat een veel te gelimiteerde genrenaam voor alles waar die jonge muzikanten, vanuit vrije jazz-ideeën, hun inspiratie uit putten. En de titel van het album dus enigszins misleidend. De nieuwe jonge garde combineert de vrije jazzgeest om net zo hard uit de electronic, funk, hiphop, eigentijds, minimal, disco, alternative rock en wat al niet meer te pakken en tot nieuwe composities om te smeden.

Dat die jonge nieuwe muzikanten op hun instrumenten intens en begaafd zijn tegelijk constant muzikaal volop het avontuur zoeken maakt deze lichting zo verschrikkelijk interessant. Diversiteit is ook volop aanwezig. Natuurlijk hoor je muzikanten, die in verschillende bands spelen, hun stempel op het geluid van elke band drukken, maar in elke band worden altijd weer nieuwe wegen gezocht en gevonden.

Lefto heeft voor de compilatie geprobeerd in zoveel mogelijk sferen de jonge scene zo breed mogelijk neer te zetten. En dat is goed gelukt. Natuurlijk zijn daar de grote namen als STUFF. , LABtrio, BRZZVLL, SCHNTZL, Black Flower, Steiger, De Beren Gieren, Compro Oro en Beraadgeslagen, bands die ook buiten België al veel indruk op plaat en de podia hebben gemaakt. Alle tracks van deze bands, allen afkomstig van hun albums, maakten al grote indruk en zijn fijn om zo weer voorbij te horen komen.

Maar het mooie van deze compilatie is juist dat voor de liefhebbers ook fijne nieuwe namen gecompileerd zijn. Luister toch eens naar die heerlijk coole latin klanken van Glass Museum. Commander Spoon heeft die energie met prominente sax en gitaar en een geweldige groove en vibe die net zo hard naar jazz als naar rock gaat, die volle ruimte geeft om ook op een alternatief festival het dak eraf te krijgen (nou ja, gebleken is dat vrijwel alle bands op deze compilatie dat in zich hebben).

Het breed uitwaaierende gitaargeluid van Compro Oro geeft een welhaast spaghetti-western gevoel. Mazzle overtuigt met een super groovy vibe met heerlijk toetsenwerk waar juist Madame Blavatsky, in het ultiem getitelde Steak In The Neck, dan weer een heerlijk dik tegen een electronic geluidsmuur aanleunende desoriënterende sfeer creëert die dan net zo goed weer naar een melodieus van synths doortrokken landschap afslaat. Geweldige track! Net als de opwindende klanken van Collective Conscience trouwens. Tjonge wat komt die sax geweldig die fantastisch opbouwende track binnen zeg! Pudding oO sluit het album dan weer fijn groovy af.

Lefto presents Jazz Cats is een wel heel fijne compilatie die vanwege het muzikaal lef, de energie en drive van de muzikanten, voor iedereen die echt van muziek houdt een verplichte aanschaf moeten zijn. De klasse en het spelplezier spat van elke track af.

PS. Lefto kan trouwens zo een tweede deel in deze serie maken. Bands als Nordmann, Donder, alles van Grantvat en zelfs Taxi Wars, om er maar een paar te noemen, verdienen absoluut ook een plek binnen deze belangwekkende nieuwe lichting toonaangevende muzikanten en bands. Dus kom maar op…..

Tracklisting Lefto presents Jazz Cats (dubbel-vinyl versie):

Side A:

 1. SCHNTZL – Lindbergh
 2. BRZZVLL – De Vlijtige Kip
 3. 2 Times Nothing – Fuckbox
 4. LABtrio – Elevator

Side B:

 1. Glass Museum – Tribal Coffee
 2. Steiger – Part One
 3. De Beren Gieren – Oude Beren
 4. Black Flower – Artifact

Side C:

 1. Commander Spoon – Introducing – Part III
 2. Compro Oro – Bombarda
 3. STUFF. – strata
 4. Mazzle – Hikari Park

Side D:

 1. Madame Blavatsky – Steak In The Neck
 2. Collective Conscience – Takeoff
 3. BeraadGeslagen – Suikerbeat
 4. Pudding oO – Hiza Hiza Hey


 1. Lindbergh
 2. De Vlijtige Kip
 3. Fuckbox
 4. Elevator
 5. Tribal Coffee
 6. Part One
 7. Oude Beren
 8. Artifacts
 9. Introducing - Part III
 10. Bombarda
 11. Strata
 12. Hikari Park
 13. Steak In The Neck
 14. Takeoff
 15. Suikerbeat
 16. Hiza Hiza Hey