×

Recensie

Roots

25 november 2020

US

Last Call At The Red River Saloon

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Blue Rose

Last Call At The Red River Saloon US Rails Roots 3.5 US Rails Last Call At The Red River Saloon Written in Music https://writteninmusic.com

Begin februari startte US Rails een uitgebreide Europese tour op in Spanje. Plannen die genadeloos gefnuikt werden door de ongenadige, snel om zich heen grijpende Covid pandemie. Het muzikale collectief uit Philadelphia kon evenmin in Italië terecht en belandde uiteindelijk in Duitsland in de Red River Saloon. De club in Helibronn sloot definitief de deuren na de lockdown, het werd het allerlaatste concert op die locatie. Tijdens het avondconcert kregen de concertgangers naast een uit de voorgaande werkstukken geplukte selectie een voorproefje va Mile By Mile dat in april werd uitgebracht. Nu komt er een integrale live-registratie van dat concert aan.

Op deze in een dubbellaar gevatte ‘Last Call’ vinden we 22 tracks terug, met uitzondering van het van Artie Traum afkomstige Barbed Wire, vertolken Ben Arnold, Scott Bricklin, Tom Gillam en Matt Muir hun songs. Arnold opent de score met het door zijn piano en de snerpende gitaar van Gillam gedragen Eagle & Crow van het knappe Heartbreak Superstar, wat verderop horen we Arnold’s uitgerafelde zang in de titeltrack, hij sluit de eerste cd af met Slow Dance.

Voordien debiteert bassist Scott Bricklin Take You home, naar de West Coast refererend en opgetild met sterk aan de verrichtingen van The Eagles schatplichtige alomtegenwoordige melodieuze stemmen pracht. Als Gillam uithaalt zijn het niet alleen de snedige gitaarreplieken die aan Joe Walsh herinneren in Colorado komt het wat geknepen stemtimbre opvallend dicht in de buurt. Drie zangers met hun karakteristieke, persoonlijke inbreng. Genereren een gevarieerde set.

De achter de drumkit schuilende Muir komt weliswaar sporadisch op de voorgrond met de sfeervolle, uit de beginperiode van US Rails daterend countryrocker Water In The Well en Don’t Take Me Now. Op de tweede cd loopt het muzikaal festijn onverminderd verder met  een voortreffelijke bloemlezing van ouder werk. Afgewisseld met nieuw, op rockende en countryneske leest geschoeid  werk verzekerd dat de toekomst van dit nog steeds op de juiste tracks sporende  kwartet. 1. Eagle & Crow
 2. Take You Home
 3. He's Still In Love With You
 4. Heartbreak Superstar
 5. Water In The Well
 6. Rainwater
 7. Drag Me Down
 8. Colorado
 9. Heaven Right Now
 10. Declaration
 11. Slow Dance
 12. Follow The Lights
 13. Hard Heades Woman
 14. Don't Take Me Now
 15. Old Song On Ths Radio
 16. You're My Home
 17. Fooling Around
 18. Everywhere I Go
 19. Trash Truck
 20. Mile By Mile
 21. Barbed Wire
 22. Do What You Love