×

Recensie

Rock

29 april 2010

Triumph

Greatest Hits

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Frontiers

Greatest Hits Triumph Rock 3.5 Triumph – Greatest Hits Written in Music https://writteninmusic.com

Vraag een liefhebber van rockmuziek die de veertig is gepasseerd naar Triumph en menigeen zal zijn schouders ophalen en zeggen: “Nooit van gehoord.” Slechts zij die begin jaren tachtig van hardrock hielden zullen zich het Canadese trio herinneren. Triumph is het schoolvoorbeeld van een band die in Noord Amerika miljoenen albums verkocht en buiten dat continent nauwelijks bekendheid genoot. De band toerde in de jaren zeventig en tachtig voornamelijk in Canada en de Verenigde Staten en niet of nauwelijks in Europa. In die tijd was er nog geen internet waardoor het credo ‘onbekend maakt onbemind’ hier volledig van toepassing was.

De band leverde in de jaren zeventig en tachtig wel een reeks goede albums af en zelfs een tweetal hardrock klassiekers met Just A Game en Allied Forces. In de tweede helft van hun carrière begonnen de spanningen tussen drummer/zanger Gil Moore en gitarist/zanger Rik Emmett toe te nemen en werd de muziek steeds toegankelijker c.q. slapper. De carrière van de band ging dan ook als een nachtkaars uit. Het Italiaanse Frontiers label brengt na jarenlang uitstel nu eindelijk een Greatest Hits compilatie uit met daarop een hele rits muzikale hoogtepunten zoals Magic Power, Rock & Roll Machine en Never Surrender. Triumph’s beste nummer (althans naar mijn bescheiden mening) Ordinary Man staat er merkwaardig genoeg niet op. Dat nummer was een veel betere afsluiter geweest dan de Nazareth cover Love Hurts.

De veertien nummers geven echter een goed beeld van de melodieuze hardrock waarmee Triumph dertig jaar geleden triomfen vierde. De cd wordt vergezeld van een DVD met daarop veertien videoclips en opnamen van de opname in de Canadian Music Hall of Fame. Een leuk overzicht voor liefhebbers van melodieuze hardrock die nog niets van dit getalenteerde trio in de collectie hebben.

Tracklisting Greatest Hits:

Disc1

 1. Allied Forces
 2. Lay It On The Line
 3. Follow Your Heart
 4. Magic Power
 5. I Live For The Weekend
 6. Hold On; Just One Night
 7. Fight The Good Fight
 8. Spellbound; Never Surrender
 9. Lights Go Down
 10. Somebody’s Out There
 11. Rock And Roll Machine
 12. Love Hurts
 13. Rock & Roll Machine
 14. Love Hurts

Disc2

 1. Follow Your Heart
 2. Lay It On The Line
 3. Spellbound
 4. Magic Power
 5. Lights Go Down
 6. Hold On
 7. Just One Night
 8. Somebody’s Out There
 9. Allied Forces
 10. Never Surrender
 11. Never Say Never
 12. Child Of The City (With Phil X On Guitar) (Bonus)
 13. Blinding Light Show (Bootleg: Filmed On Fan Cam) (Bonus)
 14. Love Hurts (Bonus)
 15. Juno Awards: Canadian Music Hall Of Fame
 16. CMW Hall Of Fame Awards