×

Recensie

Roots

10 juni 2018

Track Dogs

Kansas City Out Groove

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Mondegreen Records

Kansas City Out Groove Track Dogs Roots 3.5 Track Dogs – Kansas City Out Groove Written in Music https://writteninmusic.com

Vanaf de eerste tonen van the Deep End is het duidelijk dat we hier geenszins met een doordeweekse formatie te maken hebben. Het is een schallende trompetje dat de toon bepaalt in een ritmische dansbare sound. Als er naast de mandoline  en vibrafoon een gitaar op de voorgrond komt is dat een ukelele of akoestisch, Spaans exemplaar. De gedeelde voorliefde voor Spaanse muziek houdt de muzikanten met Ierse, Engelse en Amerikaanse roots samen in zuidelijk Europa.

De vierde langspeler van het kwartet werd analoog opgenomen met een Studer A 80 uit de jaren zeventig, een machine die ooit in de Abbey Road Studios werd gebruikt bij ongetwijfeld historische sessies. Zo komt  de harmonische vierstemmen zang en de fusie van Anglo Amerikaanse folk met latin , bluegrass en meer eclectische  folk- en popelementen nog beter tot zijn recht in de spontane sessies.

Een enkele keer springt The Barefoot Movement bij, in Gonna Get My Way horen we de fiddle van Noah Wall en eclatante snaren picking van de overige leden van de bluegrassformatie uit Nashville. Het was overigens op The International Folk Alliance in Kansas City dat  Garrett Wall, Robbie K. Jones, Howard Brown en Dave Mooney met die muzikanten ontmoetten. Het meeslepende A Lucky Man In Kansas City en de titel van dit werkstuk zijn rechtstreeks aan de Amerikaanse trip ontleend.

Dat geldt evenzeer voor Everything Went South, hoewel daar ook duidelijk de Ierse wortels in doorklinken, die worden in Find Me A Rose vermengt met Spaanse invloeden. In een broeierig I Don’t Wanna Ruin It worden Leonard Cohen, Luka Bloom en Tom Waits geciteerd en Papa Joe (Life On All Fours) verwijst wellicht naar de hit van de Britse glamrockers The Sweet. Welke stijl gehanteerd wordt, de avontuurlijke fusie van Americana en folk krijgt met het alomtegenwoordige trompetje van Howard Brown iets bijzonders. Deze Track Dogs hebben onmiskenbaar een eigen geluid, liefhebbers van het werk van Manu Chao en Calexico weten Kansas City Out Groove ongetwijfeld te appreciëren. 1. The Deep End
 2. Dead to Rights
 3. Gonna Get My Way
 4. Everything Went South
 5. A Lucky Man In Kansas City
 6. Find Me A Rose
 7. Born In Love
 8. I Don’t Wanna Ruin It
 9. Papa Joe(Life On All Fours)
 10. My Big Payday
 11. Long Gone