×

Recensie

Roots

03 oktober 2023

Track Dogs

Blind Summits & Hidden Dips

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Monde GreenRecords

Blind Summits & Hidden Dips Track Dogs Roots 3.5 Track Dogs – Blind Summits & Hidden Dips Written in Music https://writteninmusic.com

De naam van dit in 2006 in Madrid opgerichte kwartet ontleende zijn naam aan het New Yorkse ondergrondse spoornet. De muziekjes die de Ierse snarenlui Garrett Wall en Dave Mooney samen met de Britse trompetman Howard Brown en de uit de VS afkomstige Robbie K. Jones assembleren, zijn te beluisteren op  langspelers zoals Kansas City Outgroove . Naast de vertrouwde Anglo Amerikaanse folk, met onvermijdelijke uitstapjes naar bluegrass, klinkt de gedeelde voorliefde voor Latin en uiteraard Spaanse elementen van hun geadopteerd thuisland sterk door op recenter werk Fire on The Rails en Where To Now?

De nieuwe langspeler wordt opgestart The Way of Things waarbij percussie en akoestisch ritmisch snarenspel en een hoofdrol voor het schelle trompetje een broeierig rumbasfeertje creëren.De fraaie harmoniezang van Cover Your Tracks komt aanwaaien als een zwoele oceaanbries en refereert naar de zacht kabbelende countryrock van de West Coast. In het op strakke funkleest geschoeide Be Your Silver Bullet wordt de trompet van Brown geflankeerd door de sax van Lou Marini die nog bij The Blues Brothers en James Taylor figureerde.

Water the Lawn zoekt de bluegrass roots op ooit door Bill Monroe geïntroduceerd, even verderop  een interpretatie van Lester Flatts Sleep With One Eye Open met uiteraard veel ruimte voor de banjo van Jones in de rockabilly getinte track.

Strange Days huppelt op aanstekelijke ska beat en na de interpretatie van Fleetwood Mac’s Rhiannon met intro door vibrafoon en trompet en vocale assistentie van Lu Garnet, een  jonge Spaanse zangeres steekt de lokroep van de Brits roots de kop op. Disaster at The Sea, een door Robbie K. Jones tot song verwerkt gedicht van Les Barker. Met inbreng van de harmonium van Alice Jones, de folkfee uit Yorkshire Alice Jones mondt dat uit in een sfeervolle, authentiek klinkende sing a long.  1. The Way of Things
  2. Cover Your Tracks
  3. Be Your Silver Bullet
  4. Water the Lawn
  5. Peace Inside
  6. Play Nice
  7. Sleep With One Eye Open
  8. Strange Days
  9. Rhiannon
  10. Disaster at Sea