×

Recensie

Electronic

18 september 2020

Tolouse Low Trax

Jumping Dead Leafs?

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Bureau B

Jumping Dead Leafs? Tolouse Low Trax Electronic 3.5 Tolouse Low Trax – Jumping Dead Leafs? Written in Music https://writteninmusic.com

Om vanuit een politiek standpunt het opkomende rechtse extremisme te ontwrichten wordt in 1993 het uit Düsseldorf afkomstige anarchistische elektro gezelschap Kreidler opgericht. Al snel komt de nadruk meer op de muziek te liggen en minder op de tegendraadse artistieke kunstvormen, en verschuift het van vanuit de breed uitgerekte Krautrock klanken verder richting de klinische donkere kant van de new wave. Ondanks dat de band steeds open blijft staan voor nieuwe ontwikkelingen besluiten de bandleden toch om zich afzonderlijk van elkaar op soloprojecten te richten, al blijven ze ook als collectief gewoon actief. Hieruit ontstaat rond 2006 Tolouse Low Trax, het bastaardkindje van Detlef Weinrich.

De nadruk ligt hierbij op de abstracte mechanische ritmes. Na een overvloed aan EP’s en een paar volwaardige albums verschijnt nu het mysterieuze Jumping Dead Leafs?, waarbij de indrukwekkende industriële beats een begeleidende dance functie vervullen. Heel langzaam kruipen ze met inheemse rondcirkelende tribals en mechanische fluisterende bezwerende zang de spookachtige track Inverted Sea binnen om steeds meer een stukje domein op te eisen. Een universeel startmoment waarmee het wereldse karakter van de plaat wordt ingeluid. Detlef Weinrich laat op het toegankelijke Berrytone Souvenier de ambient geluiden dansen op hypnotiserende trance, uitdagende breaks en exotische staalplaten achtige percussie. De dreigende synthpop van The Incomprehensible Image doet daarentegen weer vertrouwd Oost Europees aan.

De industriestad Düsseldorf zelf zorgt al voor genoeg inspiratie, met de karakteriserende vintage postpunk in een mooie bijrol. De door psychedelische dub bliepjes aangestuurde stroperige ronkgeluiden in het titelstuk Jumping Dead Leafs lijken rechtstreeks uit zwaar geoliede machines te komen, en druipen de muzikaal doordrenkte ondergrond in, om als een verspreidende zwarte vlek een duidelijke handtekening achter te laten. Want dat is het waar Tolouse Low Trax daadwerkelijk voor staat. Hypnotiserend als een cement dikke brei je hersenen voeden, om vervolgens in de eenvoud van de herhaling toe te slaan.

Sales Pitch is een anti reactie op de commerciële uitbuiting van de mindfulness body scan meditatie om het lichaam en geest de rust te gunnen. Dit is juist een bewustwording om alert en wakker te blijven, de omgeving in je op te nemen en die ophitsende prikkelingen als aangenaam te ervaren. Tolouse Low Trax onderscheid zich van andere elektronische acts doordat Detlef Weinrich op Jumping Dead Leafs? een prettige milde kant van Electric Body Music laat horen, waarop genoeg experimenteerdrang aanwezig is om de veelvoudige ruimtes op te vullen met verwijzingen naar de kale minimalistische avant-garde, funkende electroclash overdubbing in Dawn Is Temporal en de broeierige triphop in Milk in Water. Dat het platenlabel Bureau B op dit moment hierin een pioniersrol vervult, mag zeker niet vergeten worden.  1. Inverted Sea
  2. Berrytone Souvenier
  3. The Incomprehensible Image
  4. Jumping Dead Leafs
  5. Milk in Water
  6. Dawn Is Temporal
  7. Pulse Skit
  8. Sales Pitch